Hlavní obsah

VIDEO: Na Opavsku už třetí den po sobě unikl chlór

Právo, Novinky, Petr Nový, Aleš Honus
OPAVA
Aktualizováno

Potřetí během poslední tří dnů unikl z úpravny vody ve Vítkově na Opavsku do ovzduší chlor. Hasiči z preventivních důvodů evakuovali v okolí kolem 230 lidí. Při prvním úniku nebezpečné látky se přiotrávili tři lidé, v úterý muselo být evakuováno 200 osob z okolí podniku.

Článek

"Z odkalovací nádrže, kam jsme v úterý přečerpali část chemikálií, se uvolnil mrak výparů. Jeho složení přesně neznáme, pro jistotu jsme však přistoupili k evakuaci," řekl Novinkám mluvčí hasičů Petr Kůdela.

„Většinou jde o studenty střední školy, kteří šli domů. Asi třicet občanů, kteří mají v Podhradí trvalé bydliště, bylo převezeno do kulturního domu. Dali jsme jim občerstvení a čekáme, jak se situace vyvine. Většinou jsou to starší lidé, pro které není nic příjemného, že musí dvakrát během dvou dnů opustit své domovy,“ řekl starosta Vítkova Pavel Smolka.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Eva Špirochová, mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací (SmVaK), kterým čistírna patří, řekla, že byla ustavena vyšetřovací komise, která má zjistit příčiny pondělní chemické reakce, která odstartovala současné problémy. „Už nyní je ale evidentní, že došlo k selhání lidského faktoru. Evakuace byla provedena z preventivních důvodů, protože v čistírně stále probíhají práce s chemikáliemi, které se neutralizují, skrápějí vodou a odvážejí pryč,“ řekla mluvčí. 

Je to už potřetí

První únik chloru z čistírny byl zaznamenán v pondělí večer kolem půl desáté. Nebezpečných výparů se nadýchali dva zaměstnanci, které záchranáři převezli do nemocnice. Zvraceli a měli problémy s dýcháním. Podle informací firmy byla příčinou chyba zaměstnanců při přečerpávání chemikálií.  

Hasiči zasahují v areálu úpravny vody ve Vítkově-Podhradí na Opavsku.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Podruhé unikl chlór v úterý dopoledne, kdy látka unikla mimo areál a vytvořil se mrak. Hasiči z preventivních důvodů přistoupili k evakuaci 200 lidí ze střední školy v sousedství firmy. Do bezpečí museli také obyvatelé okolních domů, domů se vrátili kolem páté hodiny odpoledne. 

Chlór způsobuje lidskému organismu velké potíže, leptá sliznice a kůži. Při silném zasažení může skončit problémy až smrtí. Hasiči proto musí pracovat ve speciálních protichemických oblecích.

V areálu úpravny vody ve Vítkově na Opavsku unik chlór. Zdroj: Prima TV.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám