Hlavní obsah

Detektiv chce vypovídat o Mrázkovi a Krakatici

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Výbušný spis Krakatice, který mapuje kontakty kontroverzního podnikatele Františka Mrázka na některé politiky, je sice už několik let oficiálně „uložen k ledu“, ale stále budí rozruch. Bývalý elitní detektiv protikorupční policie Karel Tichý teď chce o obsahu Krakatice vůbec poprvé otevřeně promluvit. V pondělí proto podle zjištění Práva oficiálně požádal o zbavení mlčenlivosti.

Článek

Má to ovšem háček, povinnost držet jazyk za zuby z něj totiž může sejmout pouze ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který ovšem sám ve spise kvůli svým údajným kontaktům na kontroverzního podnikatele figuruje. Tichý, který po svém odchodu od policie pracuje v soukromé bezpečnostní agentuře, se k celé záležitosti nechtěl včera vyjadřovat, podání žádosti nicméně potvrdil jeho právník Zbyněk Čermák.

„Žádost byla podána včera, čekáme, jak se k ní ministr vnitra postaví,“ řekl k tomu Právu advokát s tím, že kromě Mrázka chce jeho klient veřejně promluvit i o informacích, které Tichého tým sbíral na dalšího kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře. Langer už v této souvislosti před časem uvedl, že případná Tichého žádost bude standardně posouzena a vyřízena.

V Krakatici již chybí 1600 stran

Tichý už dal najevo svou ochotu promluvit o okolnostech provázejících rozsáhlé vyšetřování i následující úniky informací do médií koncem loňského roku a bezprostředně poté si ho předvolala k výslechu Langerovi podřízená Inspekce policie, která má na starost vyšetřování trestných činů policistů. Mluvčí inspekce tehdy bez dalších podrobností pouze konstatovala, že Tichý byl předvolán kvůli šetření, zda v souvislosti s Krakaticí nebyl spáchán trestný čin.

Již dříve přitom Langer prohlásil, že se ze spisu ztratilo 1600 stran plných citlivých odposlechů. Tichý přitom musel loni na inspekci celkem třikrát.

„O žádosti na zbavení mlčenlivosti jsme začali uvažovat mimo jiné právě proto, abychom se mohli bránit různým atakům a nařčením, že zrovna Karel Tichý stojí za úniky informací ze spisu,“ poznamenal k tomu Čermák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám