Hlavní obsah

VIDEO: Brněnský klub bude za zásah na stadionu platit, řekl Langer

Novinky, pst

Brněnský fotbalový klub musí podle ministra vnitra Ivana Langra (ODS) zaplatit za nepokoje při nedělním zápase s Baníkem Ostrava. Otázkou podle ministra pouze je, zda bude platit jen za zásah policie na stadionu, nebo zda budou navíc muset uhradit i pokutu za nezvládnutí pořadatelských povinností.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer

Článek

Langer na pondělním briefingu dodal, že si ještě počká na vyhodnocení předběžných analýz.

Langer zároveň odsoudil návrh šéfa opoziční ČSSD Jiřího Paroubka, aby byla přijata novela, která by vrátila policii na stadióny. "Ten návrh znamená vítězství chuligánů. Když vycítí, že jsme se jich lekli, budou si dovolovat ještě víc," řekl.

Jihomoravská policie zatím počítá náklady zásahu a až ve středu oznámí, zda klubu 1. FC Brno vystaví účet za nedělní zásah proti rozvášněným fanouškům Baníku Ostrava. Policisté vstupují na stadiony jen ve stavu nejvyšší nouze. V případě, že se tak stane kvůli selhání ochranky, mohou žádat proplacení svého zákroku.

Představitelé klubu doufají, že se tak nestane. Podle nich pořadatelská služba vyvinula maximální úsilí, aby dav fanoušků uklidnila.

Policie přiznává, že ochranka se snažila

Brněnský policejní ředitel Martin Kotlan, který velel nedělním bezpečnostním opatřením při fotbalovém utkání, řekl, že ochranka fanoušky nezvládla. "Otázkou ale je, zda selhala. Čelila té nejhorší sebrance v podobě polských fanoušků (posílili řady příznivců Baníku)," připustil Kotlan s tím, že se ochranka snažila.

Příznivci Baníku přesto prolomili branku a vnikli na hřiště. Trvalo 20 minut, než se je podařilo zahnat do jejich sektoru. Pět lidí bylo zadrženo. Ředitel brněnské policie považuje za důležité, aby klub z nedělních událostí vyvodil důsledky. Podle něj je nutné zpevnit branku i oplocení oddělující sektor diváků a hřiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám