Hlavní obsah

Rowdies způsobili Sigmě historicky největší škodu

Právo, Miloslav Hradil
OLOMOUC

Škody za nejméně 150 tisíc korun napáchali v neděli fanoušci na Andrově stadiónu v Olomouci při fotbalovém utkání místní Sigmy s pražskou Spartou. „Jde o jednoznačně nejvyšší škodu v naší historii,“ řekl v pondělí novinářům předseda představenstva Sigmy Jaromír Gajda.

Foto: Galgonek Vladislav, ČTK

Fanoušci Sparty vhazovali pyrotechniku na hrací plochu.

Článek

Někteří rozvášnění fanoušci Sparty, kterých do Olomouce přijelo zhruba 500, poničili oplocení, ochranné sítě, vytrhali sedačky a rozebrali také zařízení záchodů ve své části tribuny. Kusy pisoárů a umyvadel házeli na hrací plochu, stejně jako pyrotechniku, kvůli které muselo být utkání na krátký čas přerušeno. „Za této situace považuji za klad to, že nedošlo ke zranění. Proti vandalismu jsme pojištěni,“ poznamenal Gajda.

I přes řádění rowdies nemusela na stadiónu zasahovat policie. Situaci zvládla pořádková služba Sigmy. „Chtěl bych ji za to pochválit,“ zdůraznil náměstek ředitele severomoravské policejní správy Martin Hrinko. „Nasazeno bylo 93 lidí, kteří se starali o bezpečnost a pořádek na stadiónu. Je to obdobný počet, jako při jiných rizikových utkáních v minulosti,“ informoval bezpečnostní technik Sigmy Milan Zapletal.

Podle Gajdy přijela část fanoušků Sparty vyzkoušet, co pořadatelé vydrží. „Rád bych, aby na fotbal chodily rodiny s dětmi. Aby na stadiónech bylo bezpečněji. To však bez razantního ukázání síly není možné. Ideální by bylo, kdyby darebáci byli monitorováni a při utkáních nebyli na stadiónech, nýbrž na policejních stanicích, kde by se museli hlásit,“ uvedl předseda.

Situaci na stadiónu Sigmy podle Hrinka v neděli monitorovali policejní specialisté na problematiku diváckého násilí zvaní spotteři. „Nikdo z těch, kteří na stadiónu ničili zařízení, neunikl. Po zápase byli vytaženi z davu a zadrženi,“ konstatoval vedoucí odboru vnější služby Policie ČR v Olomouci Zdeněk Šebestík. Celkem se jednalo o sedm osob. Všechny byli obviněny z trestných činů poškozování cizí věci a výtržnictví.

Nová pravidla

Při ligovém zápasu platila poprvé nová pravidla o zajištění bezpečnosti, na nichž se policie dohodla s fotbalovým svazem. Do prostoru stadiónu podle něj vejdou policisté jen v případech, kdy pořadatel sportovního utkání sám nedokáže zjednat pořádek. V pohotovosti byly v neděli v Olomouci dvě stovky policistů a 45 strážníků městské policie.

Policisté sice nemuseli zasahovat přímo na stadiónu, ale v souvislosti s utkáním měli množství práce i mimo něj. Již ráno museli řešit incident v baru Lido v centru města, kde jsou tři pachatelé podezřelí z výtržnictví, poškozování cizí věci, případně ublížení na zdraví.

Ve vlaku na trase mezi Zábřehem a Olomoucí se jeden z fanoušků dopustil útoku na veřejného činitele, na třídě 1. máje v Olomouci došlo k poškození výlohy restaurace a policisté zadrželi i tři osoby, které se dopustily přestupků. „Celkem bylo v souvislosti s utkáním zadrženo 14 osob, část z nich byla převezena do protialkoholní záchytné stanice,“ dodal Hrinko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám