Hlavní obsah

VIDEO: Padělatel platebních karet má jít na pět a půl roku do vězení

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE
Aktualizováno

Na pět a půl roku do vězení poslal v pondělí senát Krajského soudu v Českých Budějovicích šestačtyřicetiletého Karola Bláhu z Blatné na Strakonicku. Dobrodruh narozený na Slovensku vyráběl podle obžaloby falešné platební karty, které se snažil vesměs marně uplatnit ve Španělsku a u nás. Navíc užíval drogy.

Článek

Po svém zatčení Bláha spolupracoval s policií a stejně ochotně se ke své trestní činnosti doznal i soudu. „Svého jednání lituji. Dělal jsem to hlavně proto, že jsem byl ve finanční tísni,“ řekl.

Falšování se naučil ve Španělsku

Platební karty se prý naučil falšovat od známých ve Španělsku, kde nějakou dobu žil s přítelkyní. K výrobě potřeboval prázdné karty a čtečku propojenou datovým kabelem s počítačem, do něhož vložil CD se speciálním softwarem.

Padělatel Karol Bláha v soudní síni s advokátkou.foto: Právo/Petr Pokorný

Do magnetického proužku karty s jeho pomocí zadal údaje koupené přes internet od hackerů. Kriminalistům už v přípravném řízení dopodrobna popsal celý systém své domácí padělatelské dílny. Prakticky veškeré informace potvrdil i soudu.

V bankomatech s kartami neuspěl, ale přiznal, že v obchodech na ně nakoupil zboží za přibližně 50 tisíc korun. "Nejdražší věcí, kterou jsem tak koupil, byl mobilní telefon pro přítelkyni asi za 15 tisíc korun,“ uvedl ve výpovědi Bláha.

Od března 2007 se podle obžaloby pokusil vybrat peníze z bankomatů v Blatné, Strakonicích, Příbrami a Praze, ale bankomaty karty buď zadržely, nebo je bez peněz vrátily zpět.

Soud přihlédl k polehčujícím okolnostem

„K doznání a spolupráci při objasňování případu soud přihlédl jako k polehčující okolnosti. Proti obžalovanému ale stál na druhé straně jednoznačně zištný motiv a prakticky žádná lítost,“ konstatoval v odůvodnění rozsudku předseda senátu Daniel Prouza.

Rozsudek není pravomocný. Bláha i státní zástupce si ponechali zákonnou lhůtu pro podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám