Hlavní obsah

VIDEO: Za vraždu a znásilnění devítiletého Jakuba padlo doživotí

– HRADEC KRÁLOVÉ • Aktualizováno
Právo, Jiří Bednář

Slovák Antonín Novák, obžalovaný z loňské vraždy a znásilnění devítiletého Jakuba Šimánka v Havlíčkově Brodě, půjde do vězení na doživotí. V pátek odpoledne o tom rozhodl trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové.

Článek

Trest si Novák odpyká v nejtěžší věznici se zvýšenou ostrahou. Pokud by se přece jen v budoucnosti dostal z vězení, nedostal by se na svobodu, ale čekal by ho detenční ústav podle novely zákona, platné od začátku letošního roku. „Důvodem je, aby se už nikdy nemohl potkávat v parku s dětmi,“ řekl Mráka.

Novák dostal i trest vyhoštění z ČR na dobu neurčitou. Podle rozsudku také musí zaplatit otci zavražděného Hynku Blaškovi 240 tisíc a nevlastnímu bratrovi Jakuba Martinovi Blaškovi 175 tisíc korun.

Pár minut poté, kdy předseda senátu Petr Mráka začal přednášet odůvodnění rozsudku, přepadla ho náhlá indispozice a musel vyhlásit krátkou přestávku. Mráka pak zrekapituloval žalobu.

S mužem šel Jakub dobrovolně

Zastavil se u skutečnosti, že Jakub po svém znásilnění šel přes celé město s Novákem dobrovolně. „Když jsem se připravoval na hlavní líčení, viděl jsem záběry z kamer, které dvojici zachytily. Taky jsem si říkal, že to snad není možné. Ale odborná znalkyně u hlavního líčení vysvětlila, že dítě je často ochotné uvěřit i člověku, který mu před tím ublížil,“ uvedl Mráka.

Antonín Novák u soudu dokonce pro sebe požadoval trest smrti.foto: Právo/Petr Hloušek

Poznamenal, že soud při rozhodování o vině a trestu zcela akceptoval návrhy obžaloby a připomněl, že ani obhajoba neměla námitek proti použité trestní kvalifikaci. „Uložení nejtvrdšího trestu vyžaduje zájem společnosti, to je nepochybné,“ zdůraznil soudce.

Rozsudek není pravomocný. Novák se sice vzdal práva na odvolání, ale státní zástupkyně a zmocněnec poškozených si ponechali lhůtu  

Dopoledne se vyslýchali svědci

Mráka předem avizoval, že páteční dopoledne věnuje nejprve čtení výpovědí svědků, kteří nebyli voláni k veřejnému slyšení. Bylo jich celkem 19 a obě strany s tím souhlasily.

Antonín Novák u soudufoto: Právo/Petr Hloušek

Psychiatr z léčebny ve slovenském Plešivci, kde se Novák léčil, uvedl, že Novák nebyl společnosti nebezpečný za podmínky dodržování léčby. Tvrdil, že Novák mu řekl, že léčba na něho účinkuje, ale lékař připustil, že se pacient objektivnímu vyšetření na účinnost léčby nepodrobil. 14. prosince 2007 podal návrh na zavedení ústavní léčby, protože Novák se návštěvám ambulance vyhýbal.

Mráka četl i výpověď nezletilého chlapce, kterého si Novák fotografoval v Chotěboři.  V Havlíčkově Brodě podle spisu kontaktoval chlapce, jemuž sliboval cigarety za to, když jej provede městem. Policie vyslýchala i bývalou Novákovu manželku. Ta se s ním seznámila v léčebně, a po celou dobu manželství se podle jejích slov Novák vyhýbal sexuálním kontaktům.

V soudní síni je poprvé přítomen i otec zavražděného chlapce Hynek Blaško.foto: Právo/Petr Hloušek

Rozvedla se s ním poté, když se od své matky dověděla, že obtěžoval jejího syna. Další chlapec z Havlíčkova Brodu vypověděl, že mu Novák koupil cigarety a chtěl, aby ho za peníze provedl po městě.

Státní zástupkyně Hana Flídrová ve svém závěrečném návrhu připomněla, že Novák přiznal znásilnění i vraždu. „Už když chlapci sliboval, že jej odvede domů, byl rozhodnut ho zabít, o tom jsem pevně přesvědčena,“ řekla mimo jiné. „Vyjádřil lítost, ale já ji považuji za neupřímnou,“ dodala.

Otec zavražděného Jakuba přichází k soudu

Důkazy v podobě videonahrávek, pořízených obžalovaným při znásilňování chlapce, jsou podle Flídrové klíčovým důkazem, stejně jako to, že Novák pro policii bezpečně identifikoval místo, kde tělo oběti ukryl.

Zpověď vraha malého Jakuba přímo na místě činu

Flídrová zmínila i závěry odborných znalců, podle nichž Novák trpí homosexuální pediofilií a jeho náprava je nereálná. Čtyřikrát se léčil v ústavu, později se tomu vyhýbal. Opakovaně byl seznámen se svou deviací, a přesto se později začal léčbě vyhýbat. 

Otec chlapce: omluvu nepřijímám

Otec chlapce Hynek Blaško soudu řekl, že obžalovaný mu způsobil, dvě neštěstí. „Nejprve smrt mého syna a potom i úmrtí jeho maminky. Omluvu nepřijímám.“ Mluvil tichým hlasem a v jednu chvíli přemáhal pláč. „Přimlouvám se za co nejpřísnější trest,“ dodal.

Novákův obhájce Rudolf Fori připustil, že jednání obžalovaného bylo nepochybně prokázáno, ale požádal soud, aby při rozhodování přihlédl i polehčujícím okolnostem.

„Jako obhájce mám těžký úkol, musím shledat jednání mého klienta vysoce společensky nebezpečné, ale rozhodl se podstoupit kastraci. Lékaři na Slovensku zanedbali jeho léčbu a pochybili i další. Chci požádat, aby soud rozhodl o spravedlivém trestu,“ řekl Fori.

Doživotní tresty udělené v roce 2008

- 21. února 2008 - Krajský soud v Hradci Králové uložil doživotí "heparinovému vrahovi" Petru Zelenkovi (31) za sérii vražd v havlíčkobrodské nemocnici.

- 14. května 2008 - Ústecký krajský soud poslal na doživotí do vězení Roberta Schnajgera (36), který v říjnu 2007 brutálně ubodal svoji přítelkyni.

- 21. října 2008 - Pražský vrchní soud potvrdil doživotní trest Jánu Kasanovi (44). Ten v březnu 2007 uškrtil ženu v Neratovicích a poté ve Zlonicích zbil a znásilnil další.

- 21. listopadu 2008 - Na doživotí odsoudil středočeský krajský soud Mariana Rafaela (42), jenž v únoru 2008 v areálu psychiatrické léčebny v Kosmonosích zavraždil pacienta.

- 26. listopadu 2008 - Středočeský krajský soud uložil trest doživotí Robertu Tempelovi (35) za vraždu dvou mladých mužů z léta 2001.

- 12. prosince 2008 - Krajský soud v Hradci Králové poslal na doživotí do vězení Jiřího Robeše (65), jenž se při loupeži na poště ve Starém Bydžově pokusil zabít policistu.

„Kdybych to mohl vrátit, udělal bych to,“ řekl Novák v posledním slově.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám