Hlavní obsah

Chirurgové si nevěděli rady, a tak odoperovali prsten hasiči

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Velmi neobvyklý lékařský zákrok za asistence profesionálních hasičů podstoupil ve středu odpoledne třiadvacetiletý pacient ve Valašském Meziříčí. Lékaři chirurgického oddělení místní nemocnice si nevěděli rady se stáhnutím prstýnku z bolestivého prsteníčku pravé ruky.

Článek

„Důvodem zdravotních potíží byl příliš těsný prstýnek z chirurgické oceli, který nešlo z napuchlého a rozbolavělého prstu stáhnout běžným způsobem. Byl příliš silný na překonání pomocí nástrojů lékařů, a proto byli o pomoc požádáni hasiči,“ vysvětlil mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Sundání prstýnku z velmi bolestivého prstu však nebylo vůbec jednoduché ani pro profesionály. Nejdříve jej uchytili do kleští a následně jej opatrně rozřezávali plátkem na železo. „I přes zjevné bolesti strpěl mladík zákrok hasičů bez vnějšího chlazení oteklého místa,“ poznamenal mluvčí s tím, že hasiči jeho prst z nepříjemného sevření vysvobodili po deseti minutách.

Podobné zákroky se podle mluvčího hasičů stávají pouze výjimečně. „Z minulosti si pamatujeme na pomoc při vyproštění prstu dítěte z železného rámu postele, vyproštění prstu chlapce z automatu nebo na případ rozřezání ocelových policejních pout,“ dodal Mitáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám