Hlavní obsah

Skupinu s dětmi našli v závějích záchranáři z Krušných hor

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLÍNOVEC

Osm lidí, z toho čtyři děti ve věku 16 měsíců, tři roky a dvakrát dvanáct let hledali ve středu večer v Krušných horách horští záchranáři a strážníci z Božího Daru. Náročná akce, při které ve sněhu zapadala nasazená technika, nakonec skončila dobře. Důvodem nouze bylo pravděpodobně přecenění vlastních sil.

Foto: Barbora Silná, Právo

Záchranářům pomohla při pátrání po ztracený i sněžná rolba. Ilustrační foto.

Článek

Skupina požádala o pomoc prostřednictvím tísňové linky záchranářů 155. Pohřešovaní neuměli udat svou polohu: „Jsme na lesní cestě v lese, hustě sněží a nejsme schopni pokračovat dál ani zpět."

Zpráva přišla ve čtvrt na sedm večer ve chvíli, kdy bylo v okolí Klínovce 150 cm sněhu a teplota kolem 11 stupňů pod nulou. Skupina byla venku už osm hodin.

Záchranáři nasadili dva sněžné skútry, dalším vypomohli strážníci z Božího Daru. Nasazena byla i pásová čtyřkolka. V hlubokém sněhu postupně zapadly všechny skútry, proto byla v osm hodin nasazena rolba, která za pomoci čtyřkolky skútry vyprostila.

„Pohřešované jsme nalezli v půl osmé vyčerpané a podchlazené. Horští záchranáři turistům podali první pomoc a následně je transportovali velmi exponovaným terénem a hlubokým sněhem čtyřkolkou a dvěma skútry do Krásného Lesa,“ řekl náčelník Horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad.

Zdravotníkům záchranáři skupinu předali bez zjevných zranění a omrzlin. „Akce byla ukončena v půl jedenácté večer. Celkový počet pohřešovaných byl osm osob, z toho čtyři děti ve věku 16 měsíců, tři roky a dvakrát 12 let,“ uzavřel Chlad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám