Hlavní obsah

Ředitel školy dostal za smrt žáka podmíněný trest

Právo, Petr Pokorný
PRACHATICE
Aktualizováno

Bývalý ředitel volarské základní školy Jaroslav Šiman je odpovědný za smrt žáka při školních atletických závodech. Prachatický okresní soud mu ve středu vyměřil podmíněný trest šesti měsíců vězení s odkladem na zkušební lhůtu jednoho roku. Rozsudek ale není pravomocný. Advokát obžalovaného Josef Dvořák se na místě odvolal.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Jaroslav Šiman (vpravo) v soudní síni spolu s advokátem Josefem Dvořákem.

Článek

K neštěstí došlo 23. června 2006. Čtrnáctiletý chlapec tehdy upadl při skoku dalekém břichem na betonovou hranu doskočiště tak nešťastně, že si těžce poranil játra. O tři dny později v nemocnici zranění podlehl.

Obžaloba viní bývalého ředitele školy z toho, že zanedbal své povinnosti, protože betonové hrazení, které údajně nebylo v souladu s normami, nezkontroloval. Podle soudního znalce z oboru biomechaniky nemohl hoch pád na hranu doskočiště přežít. Vážnému úrazu by zabránilo jen dostatečné přesypání hrany pískem, který byl ale od okrajů naopak odhrabán doprostřed.

V případu tragické události ve Volarech už prachatický okresní soud rozhodoval jednou. Loni v říjnu bývalého ředitele zprostil viny. Státní zástupce se ale odvolal ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích a ten mu dal za pravdu. Nyní padl trest. Kauza se tak znovu vrací k odvolacímu soudu.

Advokát Josef Dvořák už od začátku argumentuje tím, že neexistuje žádný předpis, jak by doskočiště mělo vypadat, a žádný z tělocvikářů nepovažoval sportoviště za nebezpečné. „Tato událost neměla být řešena trestním soudem, ale maximálně v občansko-právním sporu. Neexistují jasná pravidla, jak má doskočiště vypadat, ani nejsou konkrétně určeny povinnosti ředitele školy v těchto případech,“ řekl Právu Dvořák.

Otec chlapce Václav Korytar si pro bývalého ředitele školy přál přísnější trest. Je podle něj s podivem, že se už dříve na doskočišti s nebezpečně odhaleným obrubníkem nestal vážný úraz. „Spokojen nejsem, protože za smrt mého syna je to málo. Ale jsem spokojen, že to je odstrašující příklad pro druhé ředitele škol a tělocvikáře,“ sdělil ČTK Korytar.  

:. Ředitel základní školy byl zproštěn obžaloby. Zdroj: Prima TV

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám