Hlavní obsah

Úředníci přihráli Starkovi výhodný pronájem a vyvázli bez trestu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

V právním státě je těžko myslitelné, aby úředníci pronajali podnikateli obecní majetek a za tento pronájem nejenže 4,5 roku neviděli ani korunu, ale dokonce za nájemníka platili účty za elektřinu a vodu. Podle obžaloby se právě to stalo v letech 1998 až 2002 v Příbrami. Zodpovědní úředníci však vyváznou z rozhodnutí soudu bez trestu.

Článek

Příbramské zastupitelstvo pod vedením tehdejšího starosty Josefa Vacka (KDU-ČSL) v roce 1998 pronajalo za podezřelých podmínek kulturní dům s hotelem, restaurací a vinárnou nejznámějšímu místnímu podnikateli Jaroslavu Starkovi a jeho firmě Ave Star. 

Středočeský krajský soud však v pondělí  definitivně zprostil obžaloby z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku jak bývalou vedoucí odboru správy budov a nynější tajemnicí příbramské radnice Jarmilu Novákovou, tak někdejšího referenta odboru investic Pavla Staňka. Odvolací senát pak osvobodil i další dvojici příbramských úředníků.

Vedoucímu odboru investic Janu Hauptmanovi a jeho předchůdci Jaroslavu Smíškovi státní zástupkyně Jana Jahodová kladla za vinu, že vědomě umožnili proplácení faktur s nadhodnocenými částkami za rekonstrukci kulturního domu. Celá čtveřice úředníků svým jednáním podle ní způsobila městu škodu přes 51 miliónů korun.

„Šlo o zásadní nedůslednost a pochybení prakticky všech orgánů města, nikoli však jmenovitě obžalovaných. Těm to nelze klást za vinu,“ sdělila ve svém odůvodnění předsedkyně senátu Helena Řičicová.

Starka: Nájem platím

Soud tedy sice konstatoval, že dění kolem příbramského kulturního domu nebylo rozhodně v pořádku, nicméně za viníka nikoho neoznačil. Pokud by jím prý měli být obžalovaní, tak jedině z ryzí nedbalosti a ta nebyla tak velká na to, aby je soud potrestal.

Žalobkyně Jahodová byla z verdiktu rozhořčena a zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. „Stručně řečeno, za všechno může vedení města, ale nikdo konkrétní. Obžalovaní sice pravomoci měli, ale podle soudu všichni o všem na vedení města věděli, a oni tedy činili všechny úkony s vědomím města. Bylo to prý nedbalostní, ale nedostatečně trestné,“ přemítala Jahodová.

Osvobození úředníci, kteří od počátku vinu jednoznačně odmítali, se k rozsudku nechtěli vyjádřit. Sám Starka v pondělním telefonickém rozhovoru s Právem řekl, že nechápe, proč se celý spor stále prezentuje v souvislosti s jeho jménem, když prý šlo o problém vedení příbramské radnice.

„Když jsem před dvěma lety přišel z vazby, bylo mi doporučeno právníky, abych se s městem dohodl na vyrovnání a částku za nájem ve výši osm, nikoli 15 nebo 50 miliónů korun, jak se někde prezentuje, zaplatil. A já to platím,“ bránil se včera Starka. Uhradil už prý od té doby asi pět miliónů a platí dále.

Zbylá částka z domnělé škody uvedené obžalobou, tedy přes 40 miliónů korun, už prý není jeho věc, ale problém města a firmy, která pro Příbram dělala rekonstrukci kulturního domu. „Schovalo se to za Starku a všem to vyhovuje,“ dodal kontroverzní podnikatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám