Hlavní obsah

Expertíza: Žena hlásící se o dítě z babyboxu je skutečně jeho matka

– OSTRAVA

Genetická expertíza potvrdila, že 18letá Aneta Tokarčíková, která se přihlásila o svou dceru odloženou v ostravském babyboxu, je skutečně matkou dítěte. Policie ještě zváží, zda proti ní zahájí trestní stíhání za ublížení na zdraví.

Foto: ALeš Honus, Právo

Osmnáctiletá Aneta Tokarčíková z Havířova

Článek

Tokarčíková pod tlakem tíživé životní situace odložila koncem ledna dceru Barboru do babyboxu, načež dostala jméno Zora. Po prohlídce pracovníků Dětského centra Domeček se ukázalo, že dítě utrpělo zlomeninu ruky. Matka se ale o své dítě přihlásila a chce je nyní zpět. Jakmile se potvrdila identita matky a dcery, brání už návratu Barbory k matce jen podezřelé zranění.

„Vyšetřením a porovnáním profilů DNA dítěte vloženého do babyboxu v Ostravě dne 26.1.2009 a 18leté ženy z Havířova, bylo znalci z oboru kriminalistiky, odvětví genetiky zjištěno, že se jedná o matku a dceru. Policisté intenzivně pokračují v prověřování trestného činu ublížení na zdraví,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje Gabriela Holčáková s tím, že v současnosti mají hlavní zájem na hájení práv dítěte.

V ostravském babyboxu se našlo tříměsíční miminko. Zdroj: Stream.cz

Matka týrání vyloučila

Tokarčíková odmítá, že by dítě mohlo být týrané, podle ní ke zlomenině ruky, kterou zjistili lékaři,  došlo nešťastnou náhodou. K tomu se už dříve přiklonil i šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta.

"Nemáme informace, že by dítě bylo týrané. Nezjistili jsme zatím nic, co by tomu nasvědčovalo," řekl Vojta. Podle něj má dítě ne zcela běžné zranění a matka si jej vůbec nemusela všimnout. "Víme, že se zranění stalo asi týden před uložením do babyboxu. Znalecké posudky by měly objasnit, jak se to stalo," dodal Vojta.

Soud minulý týden rozhodl o umístění Barbory do Dětského centra Domeček. Rozhodnutí má platnost měsíc, poté by mohlo dítě být předáno zpět do péče matky. Do té doby nebudou matce bránit v návštěvách dcery, přislíbil ředitel Domečku Zdeněk Novotný. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám