Hlavní obsah

Syn ostravského expolitika fingoval v Karibiku únos, aby z otce dostal peníze

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Těžko uvěřitelný případ údajného únosu syna někdejšího vysoce postaveného představitele ostravské radnice se podařilo v minulých dnech uzavřít kriminalistům s překvapivým výsledkem – syn unesen nebyl a vše jen předstíral, aby od otce vylákal peníze na bezstarostný život v Dominikánské republice.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vyšetřovatel Radim Bena ukazuje snímky ostravského podvodníka, který fingoval únos a zranění a od svého otce vylákal stovky tisíc korun.

Článek

Bývalý politik, jehož jméno policie nechce zveřejnit, dostal loni v červnu e-mail od údajných únosců z Karibiku, kteří za syna považovali tučné výkupné. Údajným únoscům ve strachu o život svého syna poslal zhruba 700 tisíc korun.

Když se dnes více než sedmdesátiletý otec od kriminalistů před několika dny dozvěděl, že ze strany syna se jednalo o podvod, byl šokován. „Nedokázal uvěřit, že by jeho syn byl něčeho takového schopen,“ řekl vyšetřovatel Radim Bena s tím, že otec nakonec nedal souhlas s trestním stíháním syna, a tak policie nemůže požádat Interpol o pátrání a syn je tedy bohužel naprosto beztrestný.

Nezdárný pětačtyřicetiletý syn, který pracoval v Praze pro luxusní erotický podnik, odjel do Dominikánské republiky v roce 2007 – údajně tam měl najít exotické prostitutky, které měl přivézt do Prahy.

Fotografie měla dokázat, že je syn mučen

V březnu minulého roku se ale jeho telefon odmlčel a v červnu poslal svému otci e-mail jménem údajných únosců, požadujících výkupné. Na emailovou schránku erotického podniku pak přišla žádost o peníze s tím, že se muž dostal do finanční tísně.

Celkem pak otec i firma poslali v několika splátkách do Dominikánské republiky v přepočtu zhruba milión korun. Anonymní finanční transakce se odehrávaly prostřednictvím společnosti Western Union.

V jednom z e-mailů dokonce obdržel otec fotografie svého syna se zraněním na obličeji jako údajný důkaz, že je mučen.

„Analýzou technických dat pak ale naši experti zjistili, že v době, kdy měla být oběť unesena a zadržována, pohřešovaný běžně komunikoval formou emailů se svými přáteli a s bývalým zaměstnavatelem.

Také další indicie napovídaly, že únos je pouze fingován. „Na fotografiích má zraněný při sobě prsten, řetízek a náušnice, i přesto, že dluží peníze a je zadržován. Při detailním zkoumání fotografie muže s podlitinou pod okem je zřejmé, že barevné spektrum hematomu neodpovídá reálu. Ani naznačené krevní stopy neodpovídají barevnému odstínu lidské krve,“ dodala mluvčí.

Otec nedal souhlas ke stíhání

Protože otec ani bývalý zaměstnavatel podvodníka nedali souhlas s trestním stíháním, nebude po něm pátrat Interpol. Zatčen může být jen tehdy, kdyby se vrátil do České republiky, kde vydal loni v květnu soud příkaz k jeho zadržení kvůli neplacení alimentů.

„Podezřelý totiž neplní vyživovací povinnost na svou dceru. V minulosti stanul také před soudem a dvakrát byl odsouzen,“ dodala Holčáková..

Reklama

Výběr článků

Načítám