Hlavní obsah

Nymburskou žalobkyni stíhá policie za vyzrazení tajných informací

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nevídaný skandál musí řešit Okresní státní zastupitelství v Nymburce. Jednu tamní žalobkyni policie obvinila a minulý týden už dokonce navrhla postavit před soud za to, že vyzradila obviněným v trestním řízení utajované informace. Podle zjištění Práva jde o Evu Leblovou, což v pátek potvrdila nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Tu přitom rozladilo, že se o stíhání žalobkyně dověděla až od Práva. „O tom informovaná nejsem, ačkoliv bych každopádně měla být,“ reagovala nejprve Vesecká. Sama se pak rozhodla tuto informaci ověřit a následně zjištění Práva potvrdila. Podle ní je státní zástupkyně z Nymburka postavena mimo službu už od loňského 4. července.

„Skutek se měl stát v roce 2003, kdy obviněným v rámci vyšetřování prozradila skutečnosti týkající se policejní operativní techniky,“ upřesnila nejvyšší státní zástupkyně.

Obžaloba do dvou týdnů

Operativní technika je přitom policejní název pro odposlechy, takže v praxi mohl zásah Leblové znamenat ohrožení samotného vyšetřování případu. Vesecká doplnila, že podle předpokladů by měla být na Leblovou podána do dvou týdnů obžaloba, což následně potvrdila i mluvčí žalobců z Prahy Štěpánka Zenklová. „Obdrželi jsme od policie návrh na podání obžaloby a do konce února bychom o něm měli rozhodnout,“ uvedla Zenklová.

Leblové hrozí dva roky až osm let vězení. „Beru to jako ojedinělý exces, protože když se podívám na statistiku trestné činnosti státních zástupců tohohle druhu, tak je to fakt výjimečná záležitost,“ podotkla Vesecká. Podle jejích slov však pro ni bylo nemilé překvapení, že se o stíhání Leblové nedozvěděla ani od nymburských či středočeských žalobců. Mlčeli i na pražském městském státním zastupitelství. „Očekávala bych samozřejmě, že sdělení obvinění bude doručeno na Nejvyšší státní zastupitelství,“ uzavřela bez dalšího komentáře Vesecká.

Druhá obviněná žalobkyně

Podle zjištění Práva však Leblová není jedinou českou státní zástupkyní, která je v současnosti v pozici obviněné. Stejně totiž dopadla také žalobkyně z Městského státního zastupitelství v Praze Vratislava Soldánová, kterou navíc dočasně zprostil výkonu její funkce sám ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Právu to potvrdila mluvčí Zenklová. „O tomto případu vím. Vůbec ale nesouvisí s činností státního zástupce, tady jde o majetkovou záležitost, o úvěrový podvod, o půl roku starý případ,“ přiblížila Vesecká.

Právu se podařilo zjistit, že Soldánové hrozí šest měsíců až tři roky vězení za to, že údajně podvedla jednu banku. Od té si před časem půjčila čtyři milióny korun, přičemž nejprve ručila vlastním majetkem. Když ale část úvěru splatila, přišla údajně do banky s nabídkou, že svůj majetek jako zástavu vyjme a náhradou místo něj budou pozemky jejích rodičů. Jenže prý už bance nesdělila, že tyto pozemky jsou předmětem majetkového sporu a dělá si na ně nárok někdo jiný. Tím podle policistů vědomě uvedla banku v omyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám