Hlavní obsah

Slovenský "čistič podsvětí" byl předán z Prahy do Budapešti

PRAHA

Jozef Roháč (52), označovaný za čističe slovenského podsvětí, odletěl v pátek s policejním doprovodem do Maďarska, kde ho stíhají kvůli pokusu o zabití a nezákonnému držení výbušnin. Hrozí mu doživotní trest. Kriminální policie zatím odmítla informaci potvrdit.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský masový vrah Jozef Roháč s policejní eskortou.

Článek

Roháč je stíhán za to, že v Budapešti nainstaloval pod auto maďarského občana 3,5 kilogramu plastické výbušniny, která však nakonec neexplodovala. Vedle toho je ale údajně v Maďarsku podezřelý z účasti na bombových útocích v Budapešti.

Mimo jiné také z bombového atentátu na podnikatele Tamáse Borose v roce 1998, při kterém přišli o život další tři lidé. Pro tyto skutky jej ovšem pražský soud nevydal, a tak z nich nemůže být v Maďarsku obviněn. Roháčovi se celkově přičítá deset vražd.

Policie Roháče dopadla při silniční kontrole

Mezinárodně hledaného muže zadrželi strážníci při silniční kontrole v centru Prahy koncem loňského října. Řídil pod vlivem alkoholu a městským policistům připadaly podezřelé jeho doklady.

Nakonec se ukázalo, že byly padělané. Policisté jej kvůli tomu obvinili. Soud pak rozhodl trestním příkazem o propadnutí padělaných dokladů a uložil mu tříletý zákaz řízení a vyhoštění na tři roky.

O Roháče se zajímají i na Slovensku

Roháč byl dříve obviněn i na Slovensku. Policisté ho podezírali, že se spolu s Imrichem Oláhem podílel na vraždě bývalého policisty Róberta Remiáše, bratislavská prokuratura však stíhání obou mužů v září 2006 zastavila.

Následně zastavila i stíhání bývalého šéfa slovenské tajné služby Ivana Lexy, kterého policie podezírala, že si vraždu objednal. Podle dřívějšího vyjádření slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnky se však slovenská justice o Roháče nadále zajímá.

Podle slovenského portálu tvnoviny.sk se Roháč ještě před rokem 1989 pokusil o únos někdejšího náměstka ministra zdravotnictví a nelegální přechod do Rakouska. Patřil k organizátorům vzpoury ve věznici Leopoldov v roce 1990. Poté prý začal s kriminální činností a připisuje se mu podíl na několika vraždách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám