Hlavní obsah

Tři roky vězení za smrt patnáctileté školačky

Právo, pok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na tři roky do vězení za neúmyslné zabití patnáctileté dívky půjde šestačtyřicetiletý Karel Staněk z Volyně. Původní verdikt okresního soudu ve čtvrtek potvrdil Krajský soud v Českých Budějovicích. Rozsudek je pravomocný.

Článek

Staněk, který se k zavinění tragédie nikdy nepřiznal a stále tvrdil, že řídila jeho žena, si ještě může podat dovolání k Nejvyššímu soudu. To ale nemá vzhledem k povinnosti nástupu trestu žádný odkladný účinek.

K neštěstí došlo 7. února 2006 u bývalého nočního klubu na okraji Volyně. Dívka si šla na nedalekou benzinovou čerpací stanici dobít kredit do mobilního telefonu. Když se vracela, zezadu do ní narazila dodávka přijíždějící od Strakonic. Asi za hodinu nalezl dívku opřenou o zeď domu jeden z řidičů. Školačka už nežila. Staněk od začátku soudu popírá verzi obžaloby, tedy, že dodávku řídil a po nehodě tělo odtáhl ze silnice, opřel o zeď a ujel.

„Dopravní nehoda se může stát každému z nás, kdo řídí motorové vozidlo. Ne ale každý opustí místo nehody, kde leží těžce zraněný člověk,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Roman Bárta. Doplnil, že expertizy prokázaly, že vůz řídil skutečně Staněk, a ne jeho manželka. Ve Staňkově oblečení se nalezly střepy shodné se střepy z čelního skla auta, ale v manželčině oděvu nebyly.

Reklama

Výběr článků

Načítám