Hlavní obsah

VIDEO: V Plzni srazilo auto mundžaka, nikdo neví, kde se tam vzal

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

V plzeňské Těšínské ulici srazil řidič autem podivné zvíře. Přivolaní ochránci zvířat zjistili, že se jedná o štěkavý druh asijského jelínka. Kde se na jedné z nejrušnějších komunikací malý mundžak vzal, zůstává záhadou.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Poraněný mundžak v péči veterinářů.

Článek

Ve volné přírodě se u nás nevyskytuje a zdejší zoologická zahrada, která tato zvířata chová, tvrdí, že jim žádné nechybí.

"Jelínka otřeseného po nárazu našel uprostřed silnice náhodný chodec. Ten ho odtáhl z vozovky a přivolal strážníky městské policie. Ti zvíře hlídali do našeho příjezdu,“ řekl vedoucí záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

Exotického jelínka, který měl na těle krvavá zranění, převezli ekologové k vyšetření na veterinární kliniku. Zvěrolékař zvíře nejprve omámil a po podrobné prohlídce konstatoval, že není nijak vážně zraněno.

"Byl v šoku. Kromě tržných ran jsem zjistil pouze zhmoždění končetiny. Dostal protišokové a protizánětlivé léky,“ uvedl zvěrolékař Viktor Böhm. Podle něho se jednalo o velmi dobře živeného samce.

"Zvláštností jsou u nich dlouhé zubní špičáky. Používají je při vzájemných soubojích,“ dodal Karel Makoň. Jelínek podle něho zůstane zatím v záchranné stanici. "Počkáme jestli se ozve jeho majitel. Zvíře není označené ani nemá v sobě žádný idetifikační čip,“ uzavřel Makoň. 

Mundžak malý pochází z jižní Asie
Plzeňská zoo je chová od dubna 1997. V evropských podmínkách rodí na přelomu jara a léta po čtyř až pětiměsíční březosti. Každý jelínek denně spotřebuje přibližně půldruhého kilogramu potravy - seno, vodu, mrkev, jablka či řepu. Umí si dokonce louskat vlašské ořechy, které jim padají do výběhu, zpestřují si jídelníček i žaludy, jeřabinami a rádi lížou sůl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám