Hlavní obsah

Policista neodevzdal zabavených 100 tisíc, potrestán za to nebude

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský městský soud ve středu zastavil trestní stíhání bývalého elitního policisty Petra Frány (35) za to, že si před více než sedmi lety nechal přes sto tisíc korun, které jako vyšetřovatel zajistil u stíhaných zločinců. Podle soudce je skutek promlčen.

Článek

Fránovi za zneužití pravomoci veřejného činitele hrozily až tři roky vězení. Podle žalobkyně Renaty Havelkové obžalovaný nenaložil se zajištěnými penězi tak, jak mu to ukládaly interní předpisy Policie ČR.

„Finanční částky nezapsal do knihy zajištěných věcí, neuložil je na příslušný účet a ani je nepředal odpovědným pracovníkům policie,“ řekla Havelková. Celkem jde o částku přes 100 000 korun. Podle Havelkové navíc Frána předložil svému bývalému zaměstnavateli padělanou kopii pokladní složenky na 80 000 korun, žádnou takovou částku ale do pokladny nevložil. Kam peníze zmizely, není jasné. Frána popírá, že by si je nechal.

Policista odnesl peníze do banky

Na chybějící peníze se přišlo na sklonku roku 2007, kdy měly být z rozhodnutí soudu vráceny zpět majitelům s tím, že se nejedná o výdělek z trestné činnosti. Stíhaný policista po odhalení jakoukoli vinu odmítl.

„Zajištěné peníze jsem osobně odnesl do banky. Pro sebe jsem si udělal kopii potvrzení o vkladu, kde je i můj podpis a originál jsem odevzdal svému nadřízenému,“ sdělil tehdy Právu. U soudu stejně jako v přípravném řízení odmítl vypovídat.

V Praze je stíhán za stejný delikt

Pro stejné podezření Fránu trestně stíhá od loňského září také pražské státní zastupitelství. Trestného činu zpronevěry se měl dopustit jako elitní detektiv Útvaru boje proti organizovanému zločinu (ÚOOZ), kam z Plzně přestoupil. Po této aféře Frána od policie odešel.

„Bylo mu pozastaveno vyplacení výslužného až do pravomocného rozhodnutí soudu,“ upřesnil řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám