Hlavní obsah

Řidič za riskantní předjíždění a havárii autobusu dostal pět let

Právo, Novinky, pno, pok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ KRUMLOV

Řidič, který v srpnu 2007 zavinil nehodu autobusu u Rožmberka nad Vltavou v jižních Čechách, půjde na pět let do vězení. Rozhodl o tom ve středu českokrumlovský okresní soud. Při nehodě se zranilo 28 lidí, osm těžce. Devětapadesátiletý řidič škodovky Ladislav Vaněk autobus riskantně předjížděl.

Foto: Aleš Motejl, ČTK

Obžalovaný Ladislav Vaněk v síni okresního soudu v Českém Krumlově

Článek

Kromě trestu vězení nesmí také sedm let řídit. Soudci vynesli trest za obecné ohrožení. Nehoda se stala 3. srpna 2007. Vaněk údajně předjížděl tak riskantně, že vytlačil autobus až na krajnici, která se pod těžkým vozem utrhla. Autobus se pak sesunul ze svahu a zastavil se až na střeše. Autobus zůstal ležet jen pár metrů od Vltavy. Muž svou vinu od začátku případu popíral.

Neštěstí se stalo v úzkém místě na silnici vedoucí z Rožmberka nad Vltavou do Větřní. V autobusu cestovalo 34 lidí z Korutan. Z cestujících vyvázla jen šestice bez zranění.

Ostatní zraněné sanitky rozvezly do nemocnic v Českém Krumlově a Českých Budějovicích. Mezi nejvážnější poranění patřila zlomenina pánve. Škoda na autobusu byla vyčíslena na 2,8 miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám