Hlavní obsah

Dítě z babyboxu mělo zlomenou ruku, lékaři na to nepřišli

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Děsivé informace vyplynuly na povrch v souvislosti s tříměsíčním děvčátkem, které bylo nalezeno koncem ledna v ostravském babyboxu. Přestože Městská nemocnice Ostrava původně informovala, že dítě bylo zcela v pořádku, usměvavé a zdravé, pracovníci Dětského centra Domeček, kde se nyní dítě nachází, na jeho těle při přijímací proceduře našli zlomeninu ruky.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Sestřička ostravské městské nemocnice s umělou figurkou dítěte ukazuje, jak babybox funguje. Ilustrační foto

Článek

O případ se proto začala zajímat ostravská policie. Na středu svolala tiskovou konferenci, kde bude veřejnost o případu informovat.

Děvčátko bylo zřejmě i týráno. „Známe i pravděpodobnou totožnost matky holčičky,“ řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Mluvčí Městské nemocnice Ostrava Anna Vidiševská v úterý vysvětlovala, že holčička se při lékařské prohlídce jevila zcela v pořádku. „Nic nenasvědčovalo nějakému zranění, dítě bylo usměvavé a v dobré kondici. My jsme na to hned nepřišli, bylo to totiž zranění staršího data,“ dodala s tím, že nebyl důvod dítě posílat na rentgen.

Ředitel Dětského centra Domeček Zdeněk Novotný řekl, že lehčí zlomeninu ruky, která už je téměř zahojená, odhalili pracovníci centra při přijímací proceduře. „Nedával bych vinu lékařům, že na zranění v nemocnici nepřišli. Není důvod posílat každé dítě z babyboxu na chirurgické vyšetření a na rentgen. Rozhodně bych na straně nemocnice neshledával nějaké pochybení,“ řekl Novotný.

Dodal, že pracovníci dětského centra mají dlouholeté zkušenosti s týranými dětmi, a proto se na znaky, které souvisejí s týráním, při přijímání dětí zaměřují.

Dostala jméno Zora

Dítě bylo v ostravském babyboxu odloženo v pondělí 27. ledna. Protože v ten den měla svátek Zora, daly jí sestřičky právě toto jméno. „Vyndaly z boxu děvčátko, které bylo čistě oblečené a nejevilo žádné známky nemoci. Vedle dítěte byla krabice mléka Nutrilon. Chyběl však jakýkoliv dopis nebo doklad totožnosti,“ řekla tehdy mluvčí nemocnice s tím, že lékařka po prohlídce usoudila, že dítě je zcela zdravé.

V nemocnici zůstalo na pozorování po dobu tří dnů, poté bylo převezeno do Dětského centra domeček v Ostravě-Zábřehu, kde čeká na náhradní rodiče.

Babybox v ostravské městské nemocnici otevřeli loni v listopadu. Děvčátko jménem Zora je první dítě, které zde bylo odloženo.

Reklama

Výběr článků

Načítám