Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil dvanáct let vrahovi homosexuála

– OLOMOUC
Právo, Petr Marek

Na 12 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý vrchní soud (VS) v Olomouci Slováka Petera Klembaru (36) za to, že zavraždil homosexuála Jiřího Hladíka (41) z Hanušovic na Šumpersku. Zároveň mu uložil trest vyhoštění z České republiky na dobu neurčitou. Potvrdil tak verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě z loňského 7. listopadu, proti kterému se vrah odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Vrchní soud potvrdil dvanáct let vrahovi homosexuála.

Článek

Slovenský bezdomovec se v Česku pohyboval od roku 2004. S Hladíkem se náhodně seznámil loni v noci z 3. na 4. května v Olomouci na lavičce nedaleko hlavního železničního nádraží. Hladík, který jel domů z Královéhradecka od rodičů, Slováka nejprve pozval na pivo a poté i k sobě do bytu do Hanušovic, kam společně odjeli ráno vlakem.

Nabídl mu, že se u něj může osprchovat. V bytě popíjeli alkohol, celkem vypili každý asi 17 piv a společně také půl litru vodky nebo rumu a dívali se na televizi. Po nějaké době Hladík odešel do ložnice spát a Klembara zůstal v obýváku, kde usnul.

Probudil se, až když se ho Hladík údajně dotýkal a osahával mu přirození. „Okřikl jsem ho, že nejsem na chlapy, a pak jsem ho praštil, až spadl na zem. Zatmělo se mi před očima a poté jsem ho uškrtil. Proč, to nevím. Byl to zřejmě nějaký amok. Střízlivý bych to neudělal,“ uvedl ve své výpovědi před policisty Klembara (u soudu využil svého práva nevypovídat).

K vraždě použil kroucený provaz, který mu přehodil zezadu kolem krku. Oběť začal provazem škrtit a zároveň rdousit i rukama. Hladík v důsledku udušení zemřel.

Klembara pak prohledal byt, z něhož odcizil mj. digitální fotoaparát, CD přehrávač, videokameru, mobil a další věci za 8400 korun.

U VS se domáhal uložení mírnějšího trestu s tím, že KS nedostatečně vyhodnotil polehčující okolnosti včetně doznání a projevené lítosti. Hájil se tím, že jeho jednání byla afektivní reakce na sexuální obtěžování ze strany zavražděného. VS však tyto argumenty neakceptoval. „Trest je zcela přiměřený,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám