Hlavní obsah

Běžkař zemřel na trati v Jizerských horách, lidé mu nepomohli

– BEDŘICHOV

Šedesátiletý muž upadl do bezvědomí v pondělí odpoledne při svém běžkařském výletu v Jizerských horách. Mezi osadou Jizerka a Smědavou ho nejspíš postihl infarkt. Lidé mu nedokázali pomoci, než přijeli záchranáři, zemřel.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Záchranáři už muži pomoci nedokázali.

Článek

Záchranáři dostali informaci o starším muži v bezvědomí kolem třetí hodiny odpoledne. Na místo ihned vyrazili, ale lidé na místě nedokázali muži poskytnout první pomoc. Záchranáři dorazili po šesti minutách, muže už nalezli mrtvého.

"Běžkař pravděpodobně dostal infarkt. Prvních pět minut po srdečním kolapsu je pro záchranu člověka nejdůležitějších. Kolemjdoucí turisté ale běžkařovi nedali ani masáž srdce a ani umělé dýchání," řekl náčelník horských záchranářů v Jizerských horách René Mašín.

Záchranáři vyskakovali z vrtulníku

Lyžař bojoval o život u kiosku na Promenádní cestě a horská služba k němu vyslala skútr ze stanice na Jizerce a také z Bedřichova. Na místo neštěstí přiletěl i vrtulník. Nemohl však přistát, a tak zdravotníci vyskočili na zasněženou zem ze vzduchu.

Helikoptéra pak dosedla u chaty Smědava a vyložila tam důležitý záchranářský materiál. Horská služba ho převezla k běžkařovi. "Muže jsme se marně pokoušeli oživovat asi 40 minut," konstatoval Mašín.

Anketa

Dokážete správně poskytnout první pomoc?
Ano
32,1 %
Ne
67,9 %
Celkem hlasovalo 16729 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám