Hlavní obsah

VIDEO: V Brně se sesunula část rodinného domu

BRNO
Aktualizováno

V Brně-Žabovřeskách se v neděli odpoledne částečně sesunul neobydlený rodinný dům. Rozkládající se stavby na rohu Burianova náměstí a ulice Marie Stejskalové si všimla projíždějící policejní hlídka. Polorozbořený dům již prozkoumal statik, který rozhodl o stržení části domu až k nosné zdi.

Článek

Do zahájení stavebních prací bude dům a propadlý chodník ohraničen páskou, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Podle Haida se nejprve zřítila část obvodové zdi z ulice Marie Stejskalové. "Na chodníku a v přední části domu byl přibližně tři metry hluboký kráter o půdorysu zhruba devíti čtverečních metrů. Z objektu o celkovém půdorysu asi dvanáct krát šest metrů se zřítila stěna o rozměrech čtyři krát čtyři metry. Tři metry hluboký kráter na chodníku a ve vstupní části domku se při dalším sesuvu zdiva postupně rozšířil na plochu zhruba tři krát pět až šest metrů," řekl Haid.

Podle starosty městské části Žabovřesky Aleše Kvapila se dům sesunul po podmáčení sklepu se šestimetrovou klenbou, který dříve sloužil jako chladírna. Svou roli mohlo sehrát také to, že nedalekou Minskou ulicí vede objížďka a zvýšil se zde provoz. Kvapil se byl podívat přímo na místě nehody a s majitelem objektu se domluvil, že do zahájení oprav část ulice uzavře.

Na místo okamžitě dorazil i statik, který potvrdil, že dům je v havarijním stavu a bude se muset zbourat. Do zítřka budou místo hlídat brněnští strážníci. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám