Hlavní obsah

Pamětní desku parašutistům, kteří zabili Heydricha, někdo ukradl

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pamětní deska parašutistům ze skupiny Anthropoid, kterou v červnu 2007, v předvečer 65. výročí jejich posledního boje v červnu 1942, nainstalovala v Praze 8 skupina veteránů a historiků, zmizela. Deska připomínala atentát na nacistického říšského protektora Reinharda Heydricha. Na svém místě vydržela pouhých 19 měsíců.

Článek

„To o tomto národě svědčí více než sebeuhlazenější řeči politiků. Těm navíc náš pomník ležel v žaludku od prvního okamžiku. Začíná to tady u nás vypadat jako v době těsně před 15. březnem 1939, kdy byla tahle země už jednou nohou fašistická,“ řekl Právu jeden ze členů skupiny amatérských historiků a pamětníků Barbaři, která pomník na svoje náklady instalovala.

Šance, že bude pachatel někdy dopaden, a to i kdyby k tomu byla ze strany příslušných orgánů vůle a snaha, je minimální. „Městská část Prahy 8 o zmizení desky, stejně jako naše městská policie neví vůbec nic. Nikdo nám nic nenahlásil,“ řekl v pátek Právu mluvčí Prahy 8 Petr Bambas. Podle něho tak není ani jasné, kdy byla pamětní deska ukradena.

Deska přitom byla poprvé poškozena už několik dní po odhalení, když z ní kdosi vyškrábal ve věnování „Vlastenci nezapomínají - na rozdíl od českých politiků,“ právě slovo politiků.

Politici se teprve po této noční akci dohodli na postavení důstojného pomníku.

Pamětní deska na místě atentátu

Skupina vlastenců pomník padlým československým parašutistům nainstalovala loni v červnu na místě zatáčky v Praze-Kobylisích, kde se v roce 1942 uskutečnil atentát na nacistického říšského protektora Reinharda Heydricha.

Jediný památník, který byl do té doby v dnešní ulici V Holešovičkách po atentátu postaven, vztyčili v roce 1943 němečtí okupanti k poctě samotného Heydricha.

Zatímco radnice Prahy 8 reagovala na novou pamětní desku podrážděně, stačil se loni v červnu v zatáčce Zenklovy ulice objevit ještě jeden památník.

Podle člena skupiny Barbarů teď nezbývá než doufat, že stejný osud nepotká ani oficiální pomník věnovaný útoku na Heydricha. Ten má být odhalen 27. května ve výroční dne i času útoku jen o několik metrů dál. „Budou si to muset nějak ohlídat, jinak to dopadne stejně a bude z toho celoevropská ostuda,“ varoval historik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám