Hlavní obsah

Gangy přitáhnou až 15 procent cizinců bez práce

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce cizinců, kteří v ČR přijdou kvůli krizi o práci, se mohou stát časovanou bombou. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku by takových lidí mohlo být až 12 tisíc. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) varuje, že 10 - 15 procent, neboli zhruba až 1800 z nich, skončí v náručí zločineckých struktur.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS)

Článek

Že právě tito lidé se stávají rizikem, protože jsou náchylnější, aby se dostali do náruče organizovaného zločinu, Právu potvrdil mluvčí BIS Jan Šubert. „Rizikem možného napojení těchto lidí na zločinecké organizace se zabýváme v kontextu naší role v oblasti nelegální migrace dlouhodobě. Do hledáčku BIS se mohou dostat v okamžiku, kdy se zapojí do aktivit organizovaného zločinu,“ řekl.

Nebezpečí si uvědomuje i ministr Langer, který vládě předložil analýzu toho, jaké bezpečnostní riziko přináší ekonomická krize, v jejímž důsledku přibývá v ČR nezaměstnaných cizinců a roste i nelegální migrace.

Nouze žene lidi ke zločinu

„Tyto osoby se následně dostávají do situace hmotné nouze, kdy se pohybují na hranici legality. Tímto vývojem jsou nejen ohroženi cizinci samotní (vyšší pravděpodobnost zneužití k nucené práci, obchodu s lidmi), ale dopady se projevují i na bezpečnostní situaci země,“ říká zpráva, kterou má Právo k dispozici.

Langer varuje před zapojením těchto lidí do kriminálních aktivit, organizovaného zločinu, do drogové kriminality. K výrobě a distribuci drog se uchylují často Vietnamci. Dalším jejich „oblíbeným oborem“ je padělání peněz, hlavně eura, a kreditních karet.

Ministr předpokládá, že „zločineckým prostředím bude absorbováno 10 až 15 procent“ nezaměstnaných cizinců, kteří v ČR zůstanou. „Na základě posouzení specializovaných útvarů policie lze v souvislosti s organizovaným zločinem předpokládat nárůst násilné trestné činnosti - vydírání a vymáhání poplatků za ochranu, včetně násilných forem vymáhání dluhů, násilných forem ovládnutí zájmových ekonomických subjektů, realizace praní špinavých peněz ,“ upozornil ministr.

Podle něho je proto nezbytné najít způsob, jak tomu zabránit a případně vytvořit podmínky pro jejich návrat do jejich vlasti. Z dokumentu vyplývá, že i přes krizi příliv do ČR zahraničních pracovníků neustává, agentury chrlí další i přesto, že jejich uplatnění na trhu práce je mizivé.

Opatření: omezit příliv cizinců

„Je nepřijatelné, aby na jedné straně odpovědné státní orgány v souvislosti s hospodářskou krizí poskytovaly pomoc bezprizorním cizincům a aby na straně druhé agentury práce nadále zprostředkovávaly zaměstnání novým zahraničním pracovníkům,“ tvrdí Langer ve zprávě. Vláda proto zvažuje jak příliv nových imigrantů omezit. Chce jít cestou nařízení, která by měla být přijata během dvou tří měsíců.

Hned první bude obsahovat soupis prací, pro které budou moci zprostředkovatelské agentury získávat cizince. Dá se očekávat, že jejich seznam se ztenčí. Od března se má omezit i počet víz udělovaných na dobu delší než 90 dnů za účelem práce v ČR. V březnu pak začnou i důsledné kontroly k odhalení cizinců bez platného pobytového oprávnění. Tvrdé postihy budou hrozit také zaměstnavatelům u kterých budou odhaleni nelegální pracovníci.

Na firmy vláda chystá další past: budou muset hradit náklady na vycestování svého pracovníka, jemuž vypršelo povolení k pobytu. Může to být podnik i zprostředkovatelská agentura. Stát od toho očekává uvážlivější postoj zaměstnavatelů k „dovozu“ pracovních sil.

Toto poslední opatření ale bude vyžadovat změnu zákona, takže jeho přijetí nelze očekávat v nejbližší době. Součástí toho bude i povinnost hradit za takového pracovníka zdravotní pojištění. Nejde o institut v ČR neznámý, stejné závazky již nyní mají např. výzkumné instituce, které si pozvou zahraničního vědce.

Langer chystá i další opatření. Napříště by již nebylo možné dokument získat za účelem podnikání v ČR, aniž by žadatel prokázal, v jakém oboru skutečně bude podnikat. Hodně Vietnamců, kteří za tímto účelem povolení dostanou, podnikat nechtějí a ani nezačnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám