Hlavní obsah

VIDEO: Recidivisté chodili pro peníze do trezorů s výbušninou

PRAHA

Dvojice mužů, kterou policisté minulý týden zadrželi kvůli vloupání do prodejen a kanceláří v malých obcích, má podle vyšetřovatelů na svědomí celkem osm vniknutí do tamních trezorů či bankomatů. Pachatelé, kteří při vykrádání sejfů používali výbušniny, byli v minulosti mnohonásobně trestáni za majetkovou i násilnou činnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policista ukazuje zařízení používané lupiči při vloupáních.

Článek

Série vloupání začala loni v červenci a pokračovala až do konce ledna, kdy policisté na pražských Vinohradech zadrželi dva podezřelé ve věku 43 a 46 let, kteří údajně zrovna odjížděli provést další vloupání.

Při zadržení u sebe muži měli trhavinu. Policisté údajné pachatele dobře znají, protože oba mají pestrou kriminální minulost - jeden z nich byl za krádeže či loupeže trestán dvanáctkrát, druhý šestkrát.

Pachatelé si k vloupáním vybírali okrajové části malých obcí, pokaždé zvolili stejný způsob provedení - nejprve rozlomili vložku zámku vchodových dveří, poté umístili na trezor či na bankomat trhavinu a odpálili ji pomocí baterie.

Policista ukazuje zařízení používané lupiči při vloupáních.foto: Právo/Petr Hloušek

Před výbuchem se muži schovávali za rohem, stačila k tomu vzdálenost zhruba deseti metrů od trezorů. Nálož totiž dokázali velice přesně dávkovat, takže výbuch ani nepoškodil okna vyloupených objektů. Pětkrát byli úspěšní, třikrát zůstalo u pokusu - obvykle proto, že je při činu vyrušili zaměstnanci objektů.

K podezřelým mužům policisty navedl fakt, že v 90. letech docházelo k podobným vloupáním. Provedl je muž, kterého za to soudy v roce 1999 poslaly do vězení. Na svobodu se dostal v roce 2007. Hlavním pachatelem loňských a letošních vloupání je podle policie právě on.

Policisté obvinili dvojici mužů, kteří údajně způsobili škodu 650 000 korun, z krádeže, poškozování cizí věci a nedovoleného ozbrojování. Hrozí jim osm let vězení, a pokud by je soud označil za zvlášť nebezpečné recidivisty, mohli by putovat za mříže i na delší dobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám