Hlavní obsah

Soud zamítl stížnost Škrlové, dál zůstává ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Na rozhodnutí odvolacího vrchního soudu si musí Barbora Škrlová počkat ve vazbě. Nejvyšší soud totiž zamítl její stížnost proti pokračování vazby. Informaci potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig. Žena byla odsouzena k pěti rokům vězení za podíl na týrání dětí v kuřimském případu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Barbora Škrlová u soudu

Článek

Škrlová ve stížnosti tvrdila, že vazba je zbytečná. "Určitě nehrozí, že by utíkala nebo se něčemu vyhýbala," uvedl tehdy její obhájce Richard Novák. Dodal, že jeho mandantka není v dobrém psychickém stavu, ale že nové rozhodnutí NS nebude zatím komentovat, protože je nemá k dispozici.

Podle Nejvyššího soudu stále existuje nebezpečí, že by se Škrlová mohla snažit vyhýbat trestnímu řízení. Soud to zdůvodnil jednak výší trestu, který jí hrozí, a jednak tím, že se v minulosti už skrývala.

"Měnění identity nelze hodnotit jinak než jako skrývání a vyhýbání se trestnímu stíhání," citoval Knötig z usnesení Nejvyššího soudu.

Novák už dříve podal několik žádostí o propuštění Škrlové. Zatím ale neuspěl, naposledy jej odmítl v prosinci vrchní soud. Soudci většinou návrhy odkládali s poukazem na to, že se Škrlová dříve skrývala pod falešnou identitou. V Norsku se vydávala za chlapce Adama, v Česku se snažila získat identitu třináctileté siroty Aničky.

Podle Nováka však tehdy Škrlová nebyla v trestním řízení, proto se nemohla ničemu vyhýbat.

Šest lidí za mříže

V rámci takzvané kuřimské kauzy, v níž byli týráni bratři Ondřej a Jakub, vynesl brněnský krajský soud rozsudky nad šesti lidmi. Všichni podali odvolání a vrchní soud počítá s uzavřením celé kauzy do konce dubna.

Škrlovou poslal soud do vězení za to, že topila Ondřeje. Hájila se tím, že ji k tomu donutila teta chlapce a její přítelkyně Kateřina Mauerová. Ta to několikrát potvrdila.

Šestice lidí se podle obžalovacího spisu podílela různými způsoby na týrání obou chlapců střídavě v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Děti zavírali do klecí, bili je, řezali, topili a pálili cigaretami. Teta Ondřeje a Jakuba dostala deset let a jejich matka Klára Mauerová devět let vězení. Hana Bašová a Jan Škrla půjdou za mříže na sedm let, Jan Turek a Barbora Škrlová na pět.

Reklama

Související články

Ústavní soud nechal Škrlovou za mřížemi

Ústavní soud ve středu zamítl stížnost advokáta Barbory Škrlové Richarda Nováka, který požaduje propuštění své klientky z vazby. Podle Ústavního soudu...

Výběr článků

Načítám