Hlavní obsah

Utajený svědek: Policisté brali desetitisíce za vyřízení pobytu v Česku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Desítky tisíc korun bokem museli platit cizinci v Karlových Varech za legalizaci pobytu v České republice v průběhu let 2002 až 2005. Ve čtvrtek to vypověděl u okresního soudu muž s utajenou identitou, který je jedním z korunních svědků obžaloby proti bývalému inspektorovi zdejšího pracoviště cizinecké policie Pavlu Kábrtovi.

Článek

Kábrt je stíhaný za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku.. Svědek vystupující pod krycím jménem Josef Vlasák potvrdil, že Kábrtovi přes zprostředkovatele zaplatil 200 tisíc korun za vyřízení pobytů několika svým příbuzným.

„Vím o čtyřech kamarádech pana Kábrta, kteří fungovali jako prostředníci a ti mu nosili žádosti o povolení pobytu s podepsanou plnou mocí od žadatelů. Když jsem se na ně obrátil, řekli mi, že jim musím dát peníze, aby je mohli dát Pavlovi,“ uvedl svědek, který byl pod dozorem justiční stráže v jiné místnosti soudu a jeho výslech probíhal po telefonu. Podle něho se taxy za povolení trvalého pobytu pohybovaly od třiceti do čtyřiceti tisíc korun.

“Kdo nezaplatil, neměl šanci povolení získat,“ tvrdil svědek, který je v utajení kvůli výhrůžkám, kterým v minulosti v souvislosti s tímto případem čelil.

Policisté měli miliónové majetky

Jedna z největších korupčních afér v policii po roce 1989 vyplavala na povrch v lednu 2005. Jako prvního obvinil státní zástupce z příjímání úplatku a zneužití pravomoci tehdejšího inspektora Radka Kocába. O několik týdnů později byl zatčen také Kábrt.

Oba strážci zákona během čtyřleté služby na oddělení cizinecké policie pohádkově zbohatli. Při domovní prohlídce u Kocába našli detektivové z inspekce ministra vnitra přes čtyři milióny korun v hotovosti pohozené v papírové krabici na skříni. Další velké sumy měl uloženy na účtech v bankách. jezdil luxusním automobilem a stavěl vilu nedaleko Karlových Varů. Kábrt zase společně se svojí vietnamskou přítelkyní koupil ve městě činžovní dům za šest miliónů korun.

Obžalovaní patřili mezi nejpilnější

Kocáb s Kábrtem patřili mezi nejpilnější policisty, kteří vyřizovali žádosti jako na běžícím pásu a v rekordním čase. Podle žalobkyně oba expolicisté legalizovali během svého působení ve funkci pobyty stovkám cizinců, kteří pro to nesplňovali zákonné podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám