Hlavní obsah

VIDEO: Žena našla ve sklepě 80 kilo trhaviny

PRAHA

Na dvou místech v Praze ve čtvrtek policisté řešili nález výbušniny. Pyrotechnik nejprve zasahoval u dvou pytlů nalezených ve sklepě v Praze 4, poté policisté vyjížděli ke granátu ležícímu na ulici v Praze 11. Obě výbušniny se ale nakonec ukázaly jako nefunkční.

Článek

Žena si chtěla v Korandově ulici ráno zatopit a pod hromadou uhlí narazila na dva pytle s neznámým obsahem. Když je otevřela, čekalo ji nemilé překvapení.

Obsahovaly 80 kilogramů průmyslové trhaviny Permonex, která se běžně používá k odstřelům staveb a skal.

Policisté asi na dvě hodiny uzavřeli celou ulici, její obyvatele ale nemuseli evakuovat. Přivolaný pyrotechnik totiž zjistil, že trhavina je samostatně nefunkční.

Policisté výbušninu odvezli k likvidaci a teď zjišťují, jak a hlavně proč ji v domě někdo ukryl.

Nikdo přesně neví ani to, jak dlouho ve sklepě ležela. Nálezkyně se nechala slyšet, že její manžel, který zemřel před rokem, trhavinu přinesl z neznámých důvodů domů.

Podle  pyrotechnika bylo množství tak velké, že by celý dům srovnalo se zemí. A silně narušeno by nejspíš bylo i několik okolních domů. Tlaková vlna by pak vyrazila okna v okolí stovek metrů. V přímém ohrožení by se rázem ocitly desítky lidí.

U kontejneru ležel granát

Zhruba hodinu po prvním nálezu vyjížděli policisté na základě upozornění městských strážníků ke kontejnerům v ulici Pod napětím, u nichž objevil bezdomovec volně položený granát.

Také tuto ulici musela policie uzavřít. Pyrotechnik zjistil, že vojenskému cvičnému útočnému granátu chybí rozbuška, a je tedy také nefunkční.

Oba případy policisté nadále vyšetřují. U nalezených pytlů je bude zajímat především to, kdo trhavinu do sklepa přinesl. Mohl tím totiž spáchat trestný čin nedovoleného ozbrojování, za který hrozí až tři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám