Hlavní obsah

Dětských zločinců přibývá a jsou stále vynalézavější

Právo, Josef Koukal

České děti jsou při páchání zločinů stále šikovnější. Tvrdí to alespoň policie, která loni vyšetřovala 2723 trestných činů spáchaných dětmi do 15 let. Nejmladší delikventi si prý umějí zločin připravit a zorganizovat skoro jako profesionálové.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Děti už se na trestnou činnost předem připravují, a dokonce si i zajišťují následné alibi pro případ, že by byly vyšetřovány orgány činnými v trestním řízení,“ upozorňuje náměstek policejního prezidenta pro vyšetřování Jiří Houba. „Závažnost této trestné činnosti je skutečně vyšší a její provedení je kvalifikovanější,“ podotýká náměstek.

Děti do 15 let loni spáchaly o 134 trestných činů víc než v roce 2007, což představuje nárůst o téměř 7 procent. A to ještě policie nemá přehled o množství přestupků, které mají tito pachatelé na svědomí. Centrální evidence přestupků totiž zatím v Česku neexistuje.

Děti jsou i brutálnější

Nejčastěji se děti dopouštějí krádeží. Pokud se ale rozhodnou pro „práci“ ve skupině, jsou takové dětské gangy podle Houby často brutálnější a dopouštějí se i zbytečného ničení majetku, které nesouvisí přímo s provedením krádeže.

Policejní psycholožka Ludmila Čírtková sice loňskou statistiku zatím nestudovala, zveřejněné údaje ji ale nepřekvapují. „Vývojová kriminologie se zabývá výskytem trestné činnosti v průběhu celého života. A první vrchol se objevuje ve věku kolem 12 až 14 let. Proto není až tak překvapivé, jestli tyto děti jsou potenciálně schopny takovou činnost páchat,“ říká psycholožka.

Policejní náměstek Houba přesto nepatří mezi příznivce snížení věkové hranice trestní odpovědnosti na 14 let, s níž přichází nově schválený trestní zákoník.

„Nedomnívám se, že musíme bezpodmínečně snížit hranici trestní odpovědnosti,“ míní Houba. „Existuje také trestná činnost páchaná na dětech: násilí, různá napadení, pohlavní zneužívání. A mě připadá důležitější, abychom mohli přísněji postihovat tuto trestnou činnost než děti, které se něčeho dopustí,“ vysvětluje náměstek.

Na celkové kriminalitě se děti do 15 let podílejí v Česku 2,2 procenta. Zhruba 5 procent trestných činů pak mají na svědomí mladiství delikventi ve věku od 15 do 18 let. Jejich počet však loni oproti roku 2007 mírně poklesl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám