Hlavní obsah

Množí se padělané šeky i bankovky, na vině je Schengen

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Nový druh trestné činnosti zaznamenala severomoravská policie v souvislosti s loňským vstupem České republiky do schengenského prostoru. Stále častěji se začínají objevovat padělané šeky, které jsou do České republiky zasílány k inkasu ze zahraničí.

Článek

„Je to nový fenomén, který souvisí s volnějším pohybem osob v rozšířeném schengenském prostoru. V minulém roce nám znatelně narostl počet různých pokusů o falšování plateb z ciziny do České republiky. Pachatelé spoléhají na to, že na tento druh platebního styku ještě nejsme přizpůsobeni a falzifikáty tak snadno neodhalíme,“ řekl náměstek krajského policejního ředitele Dalimil Sypták.

Největší případ padělaných šeků, který kriminalisté loni vyšetřovali, má na svědomí skupina zatím neznámých pachatelů ze západní Evropy. Hodnota zadržených padělků dosáhla jen na Ostravsku minimálně 120 tisíc euro (téměř 3,5 miliónu Kč).

Zfalšované šeky byly k nerozeznání od pravých

Pachatelé kontaktovali české občany, kteří prostřednictvím inzerátů nabízeli prodej motocyklů nebo automobilů. „Pomocí e-mailu navázali kontakt a předstírali zájem o koupi. Poté, co se dohodli na ceně, poslali ze zahraničí šek, který byl ale vystavený na částku o 3 tisíce euro vyšší než byla kupní cena. Zájemce o auto tvrdil, že šeky v nižší hodnotě nemá a žádal o vrácení 3 tisíc euro,“ řekl vyšetřovatel případu Jiří Jícha, který případů s takovým průběhem zadokumentoval asi dvě desítky a zjištěné poznatky předal Interpolu do Velké Británie, Belgie a Rrancie.

Šlo přitom o velmi zdařilé padělky, které lidé v bance skutečně zpeněžili a část peněz pak poslali zpátky do ciziny. Zájemce o nákup auta a motocyklu se následně odmlčel. „Několik desítek podobných případů eviduje policie i v jiných krajích,“ dodal Jícha.

Falzifikáty šeků policisté objevili také v některých hotelích v Moravskoslezském kraji, kde jimi platili zákazníci.

Objevují se i padělky bankovek

V souvislosti se zrušením hranic kriminalisté častěji vyšetřují také výskyt padělků eurobankovek. V minulém roce narostly v Moravskoslezském kraji případy penězokazectví ve srovnání s rokem 2007 zhruba o dvacet procent. Kromě eurobankovek jsou nejčastěji padělány bankovky o hodnotě 200, 500 a 1000 korun, v menší míře také americké dolary.

Česká republika se stala součástí schengenského prostoru před více než rokem, kdy fakticky skončily veškeré kontroly na hraničních přechodech. Před zrušením hranic přitom panovaly obavy, že volný pohyb osob bude mít za následek nárůst kriminality v příhraničních oblastech. To se ovšem podle policie naštěstí nevyplnilo.

„Mohu říct, že se nepotvrdily takové katastrofické scénáře. Z hlediska majetkové kriminality nedošlo k žádnému zhoršení situace,“ dodal severomoravský náměstek Sypták.

Reklama

Výběr článků

Načítám