Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil Krejčířovi šest a půl roku za podvod

– OLOMOUC
Právo, Petr Marek

K šesti a půl rokům za mřížemi a třímiliónové pokutě odsoudil v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře (41) za podvod s akciemi otrokovické teplárny, kterým připravil společnost Frymis o téměř 75 miliónů korun.

Článek

Zároveň mu uložil trest zákazu činnosti - výkonu funkce statutárního orgánu obchodních společností na pět let. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z 25. srpna 2006, proti kterému se odvolali Krejčíř, státní zástupce i firma Frymis. Nově pak VS rozhodl, že Frymisu Krejčíř musí zaplatit požadovanou škodu ve výši 47 miliónů korun.

Krejčíř jako jednatel firmy Corado Credit (CC) 7. června1996 ve Frýdku-Místku vylákal od společnosti Frymis 55 tisíc kusů akcií Teplárny Otrokovice v hodnotě téměř 75 miliónů korun, a to pod falešnou záminkou přechodné potřeby těchto akcií pro účetní operace v CC s tím, že prostřednictvím společnosti Karta tyto akcie do 17. června téhož roku opět vrátí Frymisu.

Ve skutečnosti však, poté co uvedené akcie byly převedeny ve prospěch CC, tyto převedl na Kartu s vědomím, že budou využity k dalším obchodním aktivitám, ovšem nikoliv v souladu s předchozím příslibem, který dal Frymisu.

U VS se Krejčíř prostřednictvím svého obhájce domáhal zproštění obžaloby, případně vrácení věci ke KS. Tvrdil, že šlo o běžný obchodní případ. Závěry KS označil za spekulace, které nejsou podepřeny žádnými důkazy. Zdůraznil, že pokud by se nejednalo o osobu Krejčíře, nebylo by takovéto jednání vůbec kriminalizováno.

VS však tyto argumenty neakceptoval. „Vina Krejčíře je jasná, trest přiměřený,“ konstatoval předseda senátu olomouckého VS Petr Angyalossy a dodal, že co se týká náhrady škody, mohl VS přiznat pouze částku, kterou nárokovala poškozená firma. „Ta skutečnou škodu, tedy těch 75 miliónů, snížila o neuhrazené závazky, které měla vůči Krejčířovi v rámci jiných obchodních transakcí. Proto ten rozdíl,“ vysvětlil Angyalossy.

Krejčíř je v České republice stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost. Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice. Soud v Johannesburgu loni 1. února rozhodl, že podnikatel, který má seychelské občanství, nemá být vydán k trestnímu stíhání do Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám