Hlavní obsah

Rozsáhlý požár napáchal v pile škodu za 5,5 miliónu

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANCOVA LHOTA

Rozsáhlý požár likvidovali v noci na sobotu hasiči ve Francově Lhotě na Vsetínsku. Oheň způsobil škodu za 5,5 miliónu korun, nikdo nebyl zraněn.

Článek

"Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Francovy Lhoty a Horní Lidče. Do příjezdu dalších jednotek se hasičům podařilo zahájit hasební zásah a držet požár v mezích kontroly. Společným zásahem se podařilo požár lokalizovat po hodině intenzivního hašení,“ popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Prioritou hasičů bylo zabránit rozšíření požáru do dalších hal pily a uchránit pracovní stroje v dílnách.

"Další tři hodiny trvala hasičům celková likvidace požáru. Kyvadlovou dovážku vody zajišťovala jednotka dobrovolných hasičů. Hasiči museli postupně uhasit nejen jednu část montované haly, kterou požár kompletně zničil, ale také další části střešních konstrukcí nad dílnami. Na ploše asi 15 x 20 metrů museli hasiči kompletně odkrýt plechovou střechu, aby se dostali ke skrytým ohniskům požáru ve střeše,“ uvedl mluvčí.

:. Hasiči likvidují noční požár ve Francově Lhotě na Vsetínsku. Foto:HZS Zlínského kraje

Při likvidaci požáru pomáhali majitelé, kteří pomocí pracovního pojezdového stroje odtáhli vlečku s pilinami a další dřevěný materiál od hořící haly. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření plamenů na blízké uskladněné dřevo a další majetek.

Hasiči skončili až v osm ráno, případ šetří policie

Poslední práce na likvidaci požáru a dohašení všech ohnisek ohlásili hasiči až v osm hodin ráno. "Bylo to úmorných devět a půl hodiny práce od nahlášení požáru,“ konstatoval Mitáček.

Před polednem se vyšetřovací verze zúžily na možnost technické závady, vyšetřovatelé nevyloučili ani úmyslné založení požáru. "Případ si převzala k dalšímu šetření policie, která v odpoledních hodinách použije na požářišti speciálně cvičeného psa na vyhledávání stop,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám