Hlavní obsah

VIDEO: Rodiny zaměněných dětí dostanou 3,3 miliónu korun

Právo, Novinky, pno, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Rodiny zaměněných v Třebíči mají podle pátečního verdiktu soudu dostat odškodnění celkem 3,3 miliónu korun. Požadovaly 12 miliónů korun.

Článek

"Určitě zvážíme možnost odvolání a pravděpodobně k němu i přistoupíme," řekl Právu právní zástupce třebíčské nemocnice Ondřej Dostál s tím, že rozhodovat se bude po doručení písemného rozsudku, který očekává do 14 dnů. 

Nemocnice nejdřív nabízela 300 000 korun každé rodině, nabídku ale v pátek během líčení stáhla. Právník nemocnice tvrdí, že rodiče jsou za svá traumata částečně zodpovědní sami, protože případ medializovali. Nemocnice by tak neměla odškodnění platit.

"Částka navrhovaná nemocnicí byla neadekvátně nízká," uvedl soudce Ryška. Zdůraznil, že na straně nemocnice byla zjištěna čtyři skandální "trestuhodná a neomluvitelná pochybení".

Prvním z nich bylo špatné označení novorozeňat a poté samotná záměna. Chybou bylo i to, že nemocnice neprošetřila námitky matek po porodu, které už v nemocnici naznačovaly, že jim děti vyměnili. Čtvrtou chybou byl fakt, že nemocnice po záměně zasahovala do dokumentace dětí, aby vše "srovnala". Nemocnice se už dříve omluvila. Podle soudce je ale podobné chování neomluvitelné.

Rodiny dostanou přes milión

Rodina Čermákových dostane celkem 2,1 miliónu korun. Manželka milión a otec 800 000 korun, dcera Veronika 300 000 korun.

Partneři Jaroslava Trojanová a Libor Broža, díky kterým se na výměnu přišlo, dostanou 1,2 miliónu korun. Broža obdrží 350 000 korun, Trojanová  700 000 korun, dcera Nikola 150 000 korun.

Třebíčskou nemocnici provozuje kraj. "Zatím to nebudeme komentovat, počkáme na další rozhodnutí nemocnice, jak bude pokračovat. Jsme připraveni poskytnout konzultace i právní pomoc,“ řekl Právu náměstek hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný.

Výměna zhoršila vztahy v rodinách

V pátek u soudu zazněly klíčové znalecké posudky. Podle znalců utrpěl výměnou hlavně vztah manželů Čermákových, kteří uvažovali o rozvodu. Vztah Broži a Trojanové se po prvotních hádkách zlepšil a dokonce uvažují o dalším dítěti. Znalci potvrdili, že výměnou utrpěly i dcery, které vyrůstaly v neharmonickém prostředí. 

Podle znalkyně mohou peníze přinést satisfakci, protože budou mít důkaz, že se jim stala křivda. "Oni reagují na základě pocitu křivdy, nikoli pomsty,“ upozornila znalkyně psycholožka.  

Odborníci už před rozsudkem připomínali, že rozhodnout o vhodné výši odškodnění je složité. V Česku se dříve totiž žádný podobný případ soudně neprojednával, a nebylo tak možné srovnání. A to ani v otázce správného řešení.

Anketa

Pokládáte výši odškodnění pro rodiny zaměněných dětí za adekvátní?
Ano
22,4 %
Ne, měli dostat víc
30,3 %
Ne, měli dostat méně
13,9 %
Neměli dostat nic
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14013 čtenářů.

Reklama

Související články

Odškodnění za záměnu dětí míří k soudu

Maximálně 600 tisíc korun - to je součet částek, které je Nemocnice Třebíč ochotna vyplatit rodinám zaměněných dětí. Ve čtvrtek to oznámil právní zástupce...

Výběr článků

Načítám