Hlavní obsah

Plyn z karmy zabil školáka, třem technikům hrozí pět let vězení

Právo, hon
VRATIMOV

Kvůli smrti dvanáctiletého chlapce, který se loni ve Vratimově u Ostravy otrávil ve vaně plynem z karmy, obvinila policie tři lidi, odpovědné za přestavbu bytu a instalaci topidla. "Obviněným hrozí až pět let vězení," sdělil mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policie obvinila ze smrti chlapce tři osoby.

Článek

Trestnímu stíhání čelí revizní technik, projektant i stavbyvedoucí. "Jsou podezřelí, že hrubým způsobem porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání, a dopustili se tak trestného činu ublížení na zdraví. Za to jim hrozí až pět let vězení a zákaz činnosti," řekl mluvčí.

Událost se stala loni 4. května večer. Chlapce nalezla ve vaně šokovaná matka. Ihned ho vytáhla a začala s resuscitací. "V oživování pokračovala i přivolaná lékařka, ale nakonec konstatovala, že je mrtvý,“ řekl Žurovec.

Znalci odhalili fatální chyby

Znalci během vyšetřování zjistili závažné nedostatky už v samotném projektu přestavby bytu, která se realizovala v roce 2003, ale i v instalaci karmy.

"V rozporu s předpisy projektant dovolil instalaci kotle do příliš malé místnosti. V koupelně měl být navíc otvor pro přívod vzduchu zvenku,“ řekl Žurovec. Projektant se podle něj spokojil jen s tím, že takový otvor byl vysekán do kuchyně.

"To byla fatální chyba, protože současně s tímto přívodem vzduchu do koupelny nechal v kuchyni nainstalovat i digestoř. Ta v chodu vytváří podtlak, který vtáhl zplodiny z komína do prostoru koupelny,“ dodal mluvčí.

Z trestného činu ublížení na zdraví je obviněn 45letý projektant přestavby bytu, kde se tragédie odehrála. Kromě něj trestnímu stíhání čelí i 54letý stavbyvedoucí, který po rekonstrukci bytu provedl revizi instalace a přehlédl její nedostatky.

"Dalším obviněným je 58letý revizní technik, který ohřívač do koupelny instaloval v rozporu s jeho návodem a uvedl ho do provozu. Navíc i ten měl ze své funkce přijít na závažné nedostatky v projektu přestavby,“ dodal policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám