Hlavní obsah

Podnikatel oklamal tisíce zájemců o práci v zahraničí

Právo, Jiří Růžička
ZLÍN

Šest až devět tisíc uchazečů o zaměstnání z celé ČR zřejmě napálil 59letý podnikatel ze Zlínska, když jim nabízel práci v zahraničí. Policie mu teď na vrub přičítá podezření z podvodu, protože za své služby inkasoval 1300 až 2500 Kč. Místo lukrativního zaměstnání nakonec ale důvěřivci dostali jen informační brožury a CD.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policie podezřívá podnikatele z podvodu.

Článek

„Zatím máme přehled asi o 6000 poškozených, škoda je vyčíslena na 18 miliónů korun. Na účtech podezřelého jsme zajistili 4,5 miliónu korun, rovněž jsme zajistili jeho dvě osobní vozidla v hodnotě 700 tisíc, které zřejmě pořídil z výnosů z trestné činnosti,“ řekl novinářům ve Zlíně zástupce vedoucího oddělení hospodářské kriminality Robert Mařák.

Klienty oklamaly internetové stránky

Podezřelý nabízel práci prostřednictvím internetových stránek. Ty vykazovaly vysokou profesionální úroveň a navíc je vyhledávače při zadání klíčových slov upřednostňovaly. Poškozených mohlo být podle policie mnohem více.

„Devětadevadesát procent poškozených se vyjadřovalo, že stránky pochopili jako nabídku práce v zahraničí, nikoliv jako zaslání prospektů,“ uvedl Mařák. V atraktivní nabídce byla přitom práce sběrače míčků v USA za měsíční gáži 50 tisíc korun nebo zaměstnání v irském krematoriu za 80 tisíc korun měsíčně. Kromě Zlína měl podezřelý pobočky v Praze a v Ostravě, kde pro něj pracovali další lidé. Kriminalisté se zabývají jeho aktivitami za poslední dva roky.

Dostal pokutu za klamavou pokutu

Muž měl již problémy také s Českou obchodní inspekcí, která ho pokutovala za klamavou reklamu. Internetové stránky nepochopili správně Obvinění zatím policisté podezřelému nesdělili, je vyšetřován na svobodě, údajně studuje v zahraničí. V případě prokázání viny by vzhledem k vysoké škodě činila trestní sazba za podvod od 5 do 12 let vězení.

Zlínští policisté upozornili, že v daném případě téměř nikdo z tisíců poškozených nepochopil internetové stránky správně. „Uchazeči o práci v zahraničí by měli být obezřetnější. Měli by si přečíst smluvní podmínky, zjistit, co vlastně za registrační poplatek dostanou. Když smluvním podmínkám nerozumí a přesně nevědí, co se jim nabízí, radši by se tam registrovat neměli,“ upozornil Milan Zábojník ze zlínského oddělení hospodářské kriminality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám