Hlavní obsah

Vrah dostal 12 let vězení, finta se sebevraždou mu nevyšla

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

S pohrdavým úsměvem na rtech vešel v pondělí do jednací síně Krajského soudu v Brně Josef Kratochvíla. Soudkyně Dana Kancírová mu ale dobrou náladu rychle zkazila, Kratochvílu totiž poslala na 12 let za mříže za vraždu. Muž v říjnu 2007 střelil dvakrát do hlavy Radka Palšoviče a policii se pak snažil namluvit, že Palšovič spáchal sebevraždu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Josef Kratochvíla poslouchá na lavici obžalovaných rozsudek.

Článek

K celé události došlo před více než dvěma lety na parkovišti v Mikulově. Kratochvíla patřil ke skupině mužů, kteří se snažili šestatřicetiletého Palšoviče obrat o peníze tím, že ho nutili podepsat dodací listy na neexistující kuchyňské spotřebiče za statisíce korun.

Mezi oběma muži, kteří společně seděli v autě, došlo zřejmě ke sporu, Kratochvíla se zmocnil pistole, kterou si Palšovič krátce před činem pořídil na svou obranu, a dvakrát ho střelil do hlavy.

První rána napadeného muže pouze škrábla do týla, druhá už ale prošla hlavou. Palšovič nezemřel na místě, záchranáři ho v komatu letecky transportovali do brněnské nemocnice. Mladý muž se ale už neprobral a po roce zemřel.

Nesouhlasně kroutil hlavou

Kratochvíla, který celou dobu vynášení rozsudku nesouhlasně kroutil hlavou a po skončení jednání chtěl soudkyni od plic vyříkat, co si o všem myslí, tvrdil, že byl pouze svědkem sebevraždy. Jeho verzi ale spolehlivě vyvrátil balistik. Také znalci z oboru psychiatrie i psychologie upozornili, že je velmi nepravděpodobné, aby sebevrah střelbu opakoval.

"Obžalovaný reprezentoval skupinu lidí, kteří po oběti požadovali peníze. Palšovič také své přítelkyni krátce před událostí řekl, že se jedná o mafii,“ řekla v odůvodnění rozsudku soudkyně Kancírová s tím, že Kratochvíla je podle znalců necitelnou osobou a šance na jeho resocializaci jsou malé.

Případ ještě projedná Vrchní soud v Olomouci, Kratochvíla se totiž na místě odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám