Hlavní obsah

Vylákal od lidí milióny a pak se sám udal brněnské policii

Právo, pko
BRNO

Strach z oklamaných věřitelů dohnal v těchto dnech třicetiletého muže, aby se sám přihlásil na policii v Brně a požádal o vzetí do vazby. Policisté jeho podivné prosbě rádi vyhověli. Muž při svých podvodech, kdy se vydával za zástupce neexistující banky, připravil totiž důvěřivé klienty z celé ČR o miliónové částky.

Foto: Archiv, Novinky

Podvodník skončil na svou žádost za mřížemi. Ilustrační foto

Článek

Mladý muž vystupující pod jménem Thomas Smith ze Swiss business bank se sídlem v Londýně lákal důvěřivé lidi prostřednictvím internetových stránek a inzerátů v tisku na výhodné nabídky úvěrů, hypoték a dalších finančních produktů.

„Pro kontakt s klienty zpravidla využíval telefon. Při telefonickém jednání pak zájemce upozornil, že pro krytí finančních nákladů spojených s transakcí je nutné uhradit určitou finanční částku. Ta se pohybovala v řádech desítek tisíc korun. Finanční prostředky pak použil pro svoji osobní potřebu,“ prohlásila jihomoravská policejní mluvčí Soňa Svobodová.

Kolik lidí takto falešný bankéř Smith z falešné banky podvedl, zatím policisté zjišťují. Proto nelze zatím ani určit částku, o kterou se podvodník obohatil. Podle kriminalistů ale nebylo výjimkou, že muž vyinkasoval až miliónové částky.

Neplatil za luxusní zboží

Údajný bankéř se ale nespojil jen s podvodnými hypotékami, policisté muže vyšetřují i za to, že bez odebíral různé luxusní zboží, za které neplatil.

„Podvodník působil po celé České republice a v Brně takříkajíc úřadoval, vybíral si zde například poštu. Policisté vyzývají případné svědky a poškozené, kteří přišli s tímto mužem do styku, aby se přihlásili,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám