Hlavní obsah

Lékař měl nepravdivě tvrdit pacientům, že mají rakovinu

PRAHA

Policisté navrhli postavit před soud lékaře, který je podezřelý, že lhal svým pacientům o jejich zdravotním stavu proto, aby se obohatil. Uvedl to státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Už loni v únoru byl lékař obviněn z podvodu.

Článek

Údajně svému pacientovi tvrdil, že trpí rakovinou, ačkoliv muž zhoubnou nemoc neměl. Lékař si ale nechal platit za „speciální“ léčbu. Podle vyšetřovatelů policie se podobně lékař choval i v dalších případech. Za jeho chování mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

Trest od lékařské komory

"Bylo ukončeno vyšetřování a spis byl předložen státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby," uvedl Bláha. Urologa již loni potrestaly disciplinární orgány České lékařské komory (ČLK), které mu uložily pokutu ve výši mezi 10 000 až 15 000 korunami.

Sankce se týkala prvního případu, kvůli kterému byl obviněn. V krajním případě mohl být lékař z ČLK i vyloučen, což by znamenalo, že by nemohl vykonávat své povolání.

Policisté zahájili jeho trestní stíhání na základě trestního oznámení, které na něho v září 2007 podal muž, jemuž údajně oznámil, že má rakovinu. Následně mu podle policie nabídl speciální léčbu injekcemi, za kterou inkasoval 30 000 korun.

Opakované prohřešky

Muž ale poté údajně zjistil, že rakovinu vůbec neměl. Následovala další trestní oznámení lidí, kteří prý měli s lékařem podobnou zkušenost.

Policie se o lékaře nezajímá poprvé. V roce 2000 se například podílel na vyoperování nesprávné ledviny pacienta. Soudy mu pak za ublížení na zdraví uložily osmiměsíční podmíněný trest s odkladem na 18 měsíců.

Pacient, kterému lékaři odebrali jedinou zdravou ledvinu, v polovině roku 2004 zemřel. Na podzim 2003 zase urolog vykázal falešnou operaci. Přišel kvůli tomu o místo v královéhradecké fakultní nemocnici, kde do té doby působil, a ČLK mu uložila důtku.

Reklama

Výběr článků

Načítám