Hlavní obsah

VIDEO: Řidič smrtící tramvaje v Ostravě dostal tři roky vězení

Právo, Novinky, pno, hon
NOVÝ JIČÍN
Aktualizováno

Okresní soud v Novém Jičíně uložil ve čtvrtek 25letému Petrovi Hrochovi trest ve výši tří let odnětí svobody. V dubnu loňského roku zavinil jako řidič tramvaje tragickou srážku souprav na jednokolejné trati ve Vřesině u Ostravy, při které zemřeli tři lidé a desítky dalších byly zraněny. Hroch, který dříve svou vinu přiznal, se na místě odvolal.

Článek

Žalobce žádal pro řidiče tramvaje Petra Hrocha nepodmíněný trest na dolní hranici sazby, která byla od tří do deseti let. Obhájce navrhoval podmíněný trest.

Hroch má zároveň na tři roky zákaz řídit vozidla hromadné dopravy osob.

Podle svých slov byl připraven přijmout trest vězení, neočekával, že by dostal podmínku. Přesto se po vyhlášení rozsudku, který mu uložil nejnižší možný trest odnětí svobody, odvolal.

Podle soudkyně řidič jednoznačně porušil své povinnosti. „Můžeme vést spekulace o tom, že způsob dopravy na této lince neodpovídal jednadvacátému století, ale na druhé straně je třeba zdůraznit, že tento způsob dopravy byl povolen správním orgánem a byl takto provozován velmi dlouhou dobu,“ řekla soudkyně s tím, že řidič byl dostatečně obeznámen s předpisy a trať znal, nejel na ní poprvé.

Obhájce Petra Hrocha uvedl k odvolání, že i přes drastické následky nehody je možné přihlédnout k tomu, že morální odpovědnost nese dopravní podnik. Samotný Hroch se k rozsudku nevyjádřil, zástup novinářů minul bez jediného slova.  

Sami zranění, kteří se soudu účastnili, nedávali řidiči hlavní vinu. Odpovědnost nese podle nich hlavně dopravní podnik. Už dříve totiž jely na trati tramvaje proti sobě a dopravní podnik s tím nic podle nich neudělal.

Až do tragické nehody byl provoz na jednokolejné trati číslo 5 zabezpečen tím nejprimitivnějším způsobem - řidiči museli na zastávce ve Vřesině počkat, že přijede tramvaj z protisměru, a teprve potom na jednokolejnou trať vjet.

Zpověď řidiče tramvaje smrti.

Přestože dopravní podnik po nehodě tvrdil, že k selhání lidského faktoru v minulosti na trati nedošlo, vyšetřování ukázalo pravý opak. Za několik neoprávněných vyjetí z minulých let dostal dopravce od Drážní inspekce už dvě pokuty, a to ve výši milión korun a 200 tisíc korun.

Žádná z nich ale dosud nenabyla právní moci, dopravní podnik pochybení i odpovědnost za nehodu stále odmítá. Také podle názoru policie byl jediným viníkem nehody řidič, který jednoznačně porušil bezpečnostní předpisy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám