Hlavní obsah

Šestici viněnou z poškozování věřitelů zprostil soud viny

– PLZEŇ
Právo, her

Krajský soud v Plzni zprostil viny šest osob z vrcholových orgánů bývalé Válcovny trub Chomutov. Byli obžalováni z poškozování věřitelů zmíněné akciové společnosti, trestný čin se měl stát před 12 lety.

Článek

Podle spisu Petr Lukeš, Martin Pinl, Vladimíra Pugnerová, Ladislav Gerle, František Štěpán a Jiří Slabyhoud jako členové představenstva nebo dozorčí rady rozhodli o převodu majetku VT Chomutov a jejích dceřiných společností na společnost zcela novou.

Tímto krokem ale podle žalobce úmyslně způsobili více než stovce věřitelů společnosti v České a Slovenské republice újmu ve výši více než 1,7 miliardy korun. Podle výpovědi Pinla, který jako jediný vypovídal v přípravném řízení, byl majetek prodán prostřednictvím směnek splatných do 13 let.

Dělo se tak proto, že válcovnám hrozil konkurs. „V zájmu zachránit firmu a udržet výrobu i zaměstnanost v tomto regionu jsme založili novou společnost,“ uvedl tehdy a odmítl obvinění.

Pugnerová, která nevypovídala ani před soudem, žalobu odmítla. „Šlo o normální ekonomické postupy, které jsou kriminalizovány... Byla jsem členem představenstva jako zástupce IPB a žádný úmysl někoho poškodit jsem neměla... Jde o vědomý útok bez důkazů... Celou kauzu považuji za vysoce společensky nebezpečnou a žalobu chápu jako urážku na své cti, kdy řadu let žiji s nálepkou zločince,“ uvedla před soudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám