Hlavní obsah

Ostravský DP odmítl morální vinu za nehodu tramvají

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Manažeři Dopravního podniku Ostrava (DPO) se v úterý ocitli v palbě velmi nepříjemných otázek ze strany obhájce řidiče tramvaje Petra Hrocha, jenž se před Okresním soudem v Novém Jičíně zodpovídá z loňské srážky dvou tramvají v Ostravě, při které zemřeli tři lidé. Za obecné ohrožení hrozí Hrochovi až deset let vězení, rozsudek bude vyhlášen ve čtvrtek.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Článek

Cítíte morální vinu za tragickou nehodu z 11. dubna 2008? Proč jste nehlásili Drážní inspekci, že v minulosti proti sobě na jednokolejku už mnohokrát tramvaje vyjely, i když k takové srážce předtím díky rychlým reakcím řidičů nedošlo? Proč se opakovaným selháváním lidského faktoru na trati nikdo nezabýval? Takovým otázkám ze strany obhájce i soudkyně čelil ředitel DPO František Kořínek, jeho náměstek David Mlčák i bývalý ředitel František Vaštík, které byl odvolán ještě před nehodou.

"Trať byla schválená a nebyly na ní zjištěny žádné nedostatky,“ trval na svém Vaštík. Jak nynější ředitel Kořínek, tak i jeho náměstek Mlčák na otázku, zda Dopravní podnik Ostrava cítí morální vinu, odpověděli: Ne.

Znalci, jejichž posudky má soud k dispozici, to ale vidí jinak. "Jednou ze zásadních příčin nehody bylo nezjišťování příčin událostí z minulosti,“ napsal jeden ze znalců.

Také mluvčí Drážní inspekce Petr Neusar již dříve řekl, že pokud by DPO chyby řidičů hlásil, jak mu velí drážní zákon, byla by s největší pravděpodobností přijata taková opatření, aby se to už neopakovalo.

Jen správní pochybení

Za nenahlášení několika případů vyjetí tramvají proti sobě dostal DPO loni dvě pokuty v celkové výši 1,2 miliónu korun. Proti oběma se odvolal a rozhodnutí zatím není pravomocné.

:. Řidič osudné tramvaje číslo 5 Petr Hroch (vlevo) se svým otcem, který soud sleduje z lavic, určených pro veřejnost.foto: Právo/Aleš Honus

Podle státního zástupce Aleše Kopala úterní výslechy svědků nemohly přinést nic, co by zásadním způsobem ovlivnilo postoj obžaloby, podle níž je z hlediska trestního práva jediným viníkem právě řidič tramvaje, který kvůli své nepozornosti vjel na jednokolejku i přesto, že byl povinen počkat na tramvaj z protisměru.

"Ze strany dopravce jde jen o správní pochybení,“ řekl Kopal. Hlavní líčení s Petrem Hrochem bude pokračovat výslechem dalších svědků ještě ve čtvrtek, a pokud se nestane nic mimořádného, mohl by být ve čtvrtek odpoledne vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám