Hlavní obsah

Začalo odvolání v kauze CS Fondů

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po dvou a půl letech odkládání začal v úterý odvolací pražský vrchní soud konečně přezkoumávat nepravomocný rozsudek v případu zkrachovalých CS Fondů. Obžaloba viní čtveřici manažerů, že ze společnosti během března roku 1997 odčerpala 1,23 miliardy korun, a tím ji dovedla ke krachu.

Článek

Jeden z obžalovaných, makléř Tomáš Roit, je nicméně souzen coby uprchlík, protože policie se ho od července loňského roku marně snaží vypátrat. Jednání se osobně neúčastní ani Václav Vojtíšek-Franta, který o to vysloveně požádal.

Na lavici obžalovaných tak včera usedli pouze Josef Matoulek, který byl nepravomocně potrestán nejpřísněji - deseti lety vězení a Vladislav Naď, ten byl odsouzen k sedmi rokům. Zbylým dvěma pak pražský městský soud v lednu roku 2001 vyměřil šesti, respektive pětiletý trest.

Fingovaný obchod s cennými papíry

Podle žalobce Vladimíra Vaníčka více než k miliardovému podvodu došlo tak, že obžalovaní nafingovali obchod s veřejně neobchodovatelnými cennými papíry, tedy v podstatě bezcennými akciemi společnosti Drůbež Příšovice, CS Fondy však za ně zaplatily uvedenou sumu.

"Jednalo se o celý řetězec událostí, které na sebe navazovaly. Nejprve došlo k ovládnutí CS Fondů přes ruskou společnost Kosmos, následovalo nastrčení obžalovaného Vojtíška-Franty, který se stal předsedou představenstva. Následně byly uzavřeny nevýhodné smlouvy, na základě kterých byly z CS Fondů vyvedeny peníze na zaplacení pochybných akcií a peníze pak putovaly přes banku do zahraničí, a tam se to rozptýlilo na řadu dalších účtů," shrnul včera Vaníček.

Našlo se jen 110 miliónů

Ze zmizelé více než miliardy se nakonec podařilo dohledat pouhých 110 miliónů. Uvedl to včera právní zástupce investiční společnosti Akro a.s., která se stala právním nástupcem CS Fondů, Pavel Krýl. Ten v kauze figuruje jako zmocněnec poškozených. V současné době poškození jednak vymáhají finance u zkrachovalé Plzeňské banky a jednak vedou spor s Ministerstvem financí a spravedlnosti.

Tyto instituce měly podle odborníků možnost včas podvodnému jednání manažerů zabránit. Obžalovaní se nikdy nepřiznali. "Ani jsme se neznali, jak bychom mohli něco takového společně připravit," uvedl ve svém odvolání mj. obžalovaný Vojtíšek-Franta, kterému tehdy v roce 1997, když se stal předsedou představenstva, bylo 20 let a měl jen základní vzdělání.

Proč se čekalo na odvolání 2,5 roku?

Pražský městský soud vynesl v kauze verdikt na počátku ledna roku 2001. Všichni čtyři obžalovaní se následně odvolali a spis putoval k nadřízené instanci, dlouhé dva a půl roky však trvalo než jej začala projednávat. Původní termín odvolacího řízení byl přitom stanovený již na listopad roku 2001. Proč se nakonec vše protáhlo?

Podle mluvčího vrchního soudu Jana Fořta z uvedeného jednání sešlo proto, že se tehdejšímu předsedovi senátu Karlu Benešovi nepodařilo doručit předvolání obžalovaným Frantovi a Roitovi. Následně pak Roit poslal dopis, že se k soudu nedostaví a "svou současnou adresu pro jistotu neuvádí."

Nato vznikla formální zdržení proto, že Franta dvakrát po sobě vyměnil advokáta. V červenci následujícího roku pak soudce Beneš vydal příkaz k zatčení Roita, kterého však dosud policie nevypátrala.

"Je pravda, že v létě a na podzim se v kauze nedělo téměř nic," řekl bez bližšího vysvětlení Fořt s tím, že pak kauzu po soudci Benešovi, který odešel na konci roku 2002 do důchodu, převzal trestní senát soudce Pavla Zelenky.

Podle informací Práva se právě odcházejícímu Benešovi již do řešení takto komplikovaného případu evidentně nechtělo, což byl jeden z důvodů zdržení. Odvolací jednání je nařízeno do pátku, kdy má padnout definitivní rozsudek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám