Hlavní obsah

Otec se synem vykrádali opuštěné kostely a kaple

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Policisté dopadli dva muže, kteří v minulém roce vykradli devět kapliček v Jihočeském kraji. Pětačtyřicetiletý muž z Kladna a jeho čtyřiadvacetiletý syn z Prahy pořádali na jih Čech výpravy a z opuštěných kapliček kradli sakrální předměty a poté je prodávali na internetu nebo v obchodech se starožitnostmi.

Článek

Muži kradli vše, co mohlo mít nějakou hodnotu, tedy hlavně sochy a kovové svícny. "Za věci utržili 30 - 50 tisíc korun, celkově napáchali škodu za 820 000 korun," uvedla mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková.

Cena většiny ukradených děl se pohybuje v řádu tisíců a desetitisíců korun. Nejdražším "kouskem" je 100 let staré dřevěné sousoší z kostela ve Čkyni na Prachaticku v hodnotě 65 000 korun.

Oba muže policisté obvinili z krádeže a poškozování cizí věci. Starší muž se do kostelů vloupal i přesto, že si podmíněně odpykával trest za dřívější krádeže.

Policie otci se synem prokázala devět vloupání a pachatelé se postupně přiznali k vykradení kaplí či kostelů v Marčovicích, Nihošovicích, Škvořeticích, Milejovicích, Zdíkově Čkyni, Javorníkách, Loučovicích a Strašíně. Všechny obce jsou na Strakonicku, Prachaticku a Českokrumlovsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám