Hlavní obsah

„Pytlák století“ vyvázl u soudu bez trestu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Měl to být největší případ pytláctví za posledních sto let. Nakonec ale soud v pondělí prohlásil, že k žádnému nelegálnímu lovu zvěře nedocházelo. Třiačtyřicetiletý Josef Konečný, kterého média překřtila na pytláka století, tak odcházel od Okresního soudu Brno-venkov spokojený, neboť byl po třech letech soudních tahanic zproštěn obžaloby.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Josef Konečný (vlevo) před vyhlášením verdiktu se svým advokátem.

Článek

U Konečného doma se přitom našlo více jak 1300 trofejí nejrůznější zvěře. „Nebyl proveden žádný přímý důkaz, který by svědčil o vině pana obžalovaného. A ani nepřímé důkazy neutvořily ucelený kruh, soud tak neměl bez pochyb prokázáno, že se skutek stal.

Svědci sice viděli v lesích u Ořechova auto pana obžalovaného a slyšeli výstřely, ale nikdo Konečného neviděl přímo při činu,“ konstatoval soudce Antonín Krátký. Konečný odcházel od soudu spokojen a s úsměvem na rtech.

Trofeje jsou prý sběratelskou vášní

„Chci poděkovat soudu za spravedlivé rozhodnutí. To, že jsem byl označován za největšího pytláka, nebudu komentovat. Doufám, že se té nálepky brzy zbavím. Je totiž nemyslitelné, abych všechno, co u mě našli, upytlačil. Nashromáždil jsem to ze sběratelské vášně,“ prohlásil po verdiktu Konečný.

Podle obžaloby měl Konečný vyrážet od roku 1993 až do podzimu 2005 do lesů v okolí Ořechova na Brněnsku, kde bydlel. Střelou jeho pušky měly padnout stovky srn, jelenů, divočáků ale i jezevců. Při domovní prohlídce objevili policisté nejen unikátní trofeje, mezi nimiž byl i jelen dvacaterák, ale i mrazák plný masa.

Znalci odhadli cenu trofejí na téměř osm miliónů korun a celkovou cenu masa na skoro tři miliony. Policie všechny trofeje zabavila, nyní by je měl ale Konečný dostat zpátky. Údajný pytlák se celou dobu soudního líčení hájil tím, že je pouze vášnivý sběratel a mnohé trofeje prý zdědil po svém otci a dědovi. Navíc mu prý kamarádi sami trofeje nosili.

Střelbu v lesích pak vysvětloval tím, že pomáhal známým se zastřelováním zbraní. Vždy prý stříleli jen do terčů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám