Hlavní obsah

Pitr jezdí nerušeně domů a policie nic nezmůže

Právo, Jakub Troníček

Na seznamu hledaných Čechů mu patří jedna z prvních příček, ale ani to zřejmě odsouzenému podnikateli Tomáši Pitrovi podle zjištění Práva nebrání v tom, aby se čas od času ze zahraničního azylu vracel do Česka. Policie vůbec poprvé připustila, že to tak je, zároveň ale tvrdí, že nemá příliš možností Pitra zadržet.

Článek

Pitrovi pomáhá volný schengenský prostor bez hraničních kontrol a také například důkladné "opevnění“ jeho domu v Jesenici u Prahy

Naposledy o Vánocích

Tam se podnikatel podle neověřených informací objevil naposledy o vánočních svátcích.

"Je to dost možné. My víme, že sem jezdí, ale nemůžeme s tím příliš dělat. Snažili jsme se sledovat místa, kde by se mohl pohybovat, ale je to těžké. On prostě nastoupí do auta a bez zastávky se nechá v autě s tmavými skly odvézt až domů,“ řekl k tomu Právu dobře informovaný zdroj z policejního prezidia.

Oficiálně se policie nechce k Pitrovi příliš vyjadřovat, mluvčí celorepublikové kriminálky Pavla Kopecká pouze připustila, že určité poznatky tohoto druhu detektivové ze speciálního pátracího týmu, přezdívaného lovci lebek, skutečně mají.

"Situaci nám ale v tomto směru komplikuje Schengen i některé další skutečnosti,“ uvedla bez dalších podrobností Kopecká.

Jesenický dům, v němž Pitr před svým předloňským útěkem do zahraničí bydlel, policie podle informací Práva z důvěryhodných zdrojů z policejního prezidia od té doby několikrát dlouhodobě sledovala, ke kýženému výsledku to ale nikdy nevedlo.

"Kdybychom tam takhle měli být pořád, tak už nebudeme mít prostředky ani lidi na jiné důležité věci,“ řekl k tomu zdroj.

Ve Švýcarsku policisté neuspěli

Právo už loni na podzim informovalo o tom, že se Pitr skrývá ve Švýcarsku. Do karet mu tam totiž podobně jako v sousedním Rakousku hraje fakt, že trestný čin, za který byl u nás odsouzen, je podle tamních zákonů s největší pravděpodobností promlčen.

Právě kvůli tomu Pitra ve Švýcarsku zatím nikdo nezadržel, přestože byl na něj vydán mezinárodní zatykač. České úřady tak nyní tlačí na své švýcarské kolegy, aby Pitra alespoň vypátrali nebo v lepším případě vyhostili.

Skupina českých detektivů za to podle informací Práva dokonce lobbovala koncem loňského roku přímo ve Švýcarsku, ale vrátila se bez úspěchu. "Zatím to k ničemu nevedlo, Švýcaři se pořád na naši žádost tváří poměrně odmítavě,“ popsal situaci zdroj.

Pitrovu stopu zachytili policisté od jeho útěku za hranice postupně v Monaku, Chorvatsku, Itálii a v Rakousku, odkud už stejně jako na podzim ze Švýcarska přišla do Česka žádost tamních úřadů o informace o případné Pitrově trestné činnosti.

Pitr byl v ČR odsouzen za daňové delikty z roku 1994 na pět let do vězení, kam ale nikdy nenastoupil. Nejdříve se trestu vyhýbal pomocí údajných zdravotních problémů, aby nakonec v červnu 2007 zmizel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám