Hlavní obsah

VIDEO: Civilní policejní passaty už hlídají české dálnice

Novinky, Petr Vozdecký

V pátek mohli řidiči poprvé na českých dálnicích potkat nová superrychlá auta, která policie pořídila na přelomu roku. Volkswagen Passat R36, kterých po Česku jezdí nyní šestnáct, je schopen vyvinout podle výrobce rychlost 250 km/hod.

Článek

Podle odborníků je motor bez sériově montovaného omezovače schopen dosáhnout teoreticky rychlosti až 280 km/hod. Pro rychlé řidiče je to špatná zpráva, protože vozidlu, které zrychlí z 0 na 100 km/h za 5,6 vteřiny, se ujíždí velmi obtížně.

Navíc je vybaveno kamerami s trvalým záznamem, umístěnými za předními i zadními skly, takže osádka sleduje a zaznamenává nejen rychlost, ale i veškeré další chování řidičů jedoucích před i za vozidlem.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

K zachycení přestupku stačí pár sekund

Vozy jsou vybaveny měřícím a záznamovým systémem, který funguje na principu srovnání rychlosti. Spolujezdec sleduje na monitoru dění před i za vozidlem a v případě, že se kolem mihne rychle jedoucí auto, policejní řidič jen srovná rychlost jízdy. K zaznamenání přestupku stačí pronásledovat rychle jedoucího řidiče pouhých 100 metrů, což je při rychlosti 160 km/h pouhé 2,25 vteřiny.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Policie tedy primárně neměří rychlost sledovanému řidiči, ale pomocí kombinace několika metod rychlost vlastní. Odpadá tedy použití klasického radaru vyzařujícímu radiové vlny a tím pádem jsou řidičům bez užitku tzv. antiradary.

Kamerou je možné přitom záběr i přiblížit, takže policejní vůz nemusí silničního piráta pronásledovat z bezprostřední vzdálenosti. Pokuta nemine ani závodníka, který přijede v rychlém pruhu a bude se dožadovat předjetí i přesto, že policejní vůz postupně zrychlí nad povolenou hranici. Zadní kamera obstará dokonalý dokumentační materiál.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Různé barvy, neviditelné policejní vybavení

Nesnadné bude i rozlišování vozů na první pohled, protože zadání při výběrovém řízení obsahovalo i požadavek na co nejvyšší rozličnost barev. Policejní doplňky nejsou na vozidle pouhým pohledem prakticky vůbec viditelné - při pohledu zepředu je například světelný nápis STOP umístěn na stínítku, které policista sklopí až při samotném zastavování.

Modrá záblesková světla jsou dokonale zabudována v přední masce, přesto jsou dostatečně dobře viditelná a v případě potřeby je u spolujezdce připraven modrý magnetický maják.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Média varovala, řidiči zpomalili

V praxi budou ale policisté nejčastěji zastavovat auto tak, že jej nejprve předjedou. Na zadním okně se rozsvítí do té doby nenápadný panel STOP POLICE s proměnnými texty. Policisté tak mohou řidiče nejprve zpomalit a poté pomocí jiného blikajícího nápisu (např. NÁSLEDUJ MĚ) vyvést z frekventovaného úseku do bezpečnějšího místa.

"V principu to není nová technologie, je jen dokonalejší a umístěná na lepším vozidle. Takže zkušeností s jejím užíváním už máme. Přináší ale i nové možnosti. Jeden ale přinesla dokonale. Ihned jakmile jsme vyjeli, začaly se rozhlasové stanice předhánět ve zveřejňování informací, že jsou těchto aut dálnice plné. Díky tomu jsme v prvních hodinách měření nezaznamenali u nás na jižní Moravě jediného hříšníka," doplnil policista Bohumil Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám