Hlavní obsah

Polovina Zádamského gangu je na svobodě

Právo, mp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Polovina gangu kolem bratrů Zádamských z Karlovarského kraje je už z vazby na svobodě. Z dvanácti obžalovaných jich za mřížemi zůstává šest, včetně údajného šéfa skupiny Milana Zádamského přezdívaného Král a jeho bratra Petra.

Foto: Martin Polák, Právo

Petr Zádamský po zatčení.

Článek

Skupinu mužů, vážně podezřelých z brutálního vydírání podnikatelů a přebírání jejich podniků převážně v Karlovarském kraji, pozatýkali kriminalisté v roce 2007.

Na svobodu se nyní nově dostali tři členové, pomohla jim v tom kauce v celkové výši 850 tisíc korun.

„Z vazby byli 7. ledna propuštěni Martin Bláha, Alois Wohldann a Robert Šichman. Za propuštění složili kauci, Bláha 500 000 korun, Wohldann 150 000 korun a Šichman 200 000 korun,“ uvedla ve čtvrtek pro Právo mluvčí plzeňského krajského soudu Alexandra Vaňková. Zároveň potvrdila, že bratři Zádamští zůstávají i nadále ve vazbě.

Z té je venku od loňského prosince také Zdeněk Hanzelín, když zaplatil kauci 250 tisíc korun. Od října 2007 je doma Radek Handlíř. Ve vazbě není ani další obžalovaný Jiří Bartyzal. Proti propuštění obžalovaných z vazby se rázně ohradila státní zástupkyně, která má kauzu na starost, a podala k Vrchnímu soudu v Praze stížnost.

„Nemám dosud písemné rozhodnutí, nebudu se k tomu vyjadřovat a ani to nijak komentovat,“ odpověděla na dotaz Práva, zda propuštění obžalovaných z vazby může narušit či ovlivnit probíhající soudní proces.

Zádamští připomínají Berdychův gang

Gang podle policie nejméně od roku 1999 psychicky a fyzicky vydíral podnikatele. Svědci uvedli, že používal nejhrubší možné metody jako přiložení střelné zbraně ke spánku, hrozbu zabití rodinných příslušníků včetně nezletilých dětí či zavírání do klece se lvem, kterého choval Zádamský.

Vyděračská skupina kolem Zádamského je podle police v mnoha ohledech podobná loupežnému gangu Davida Berdycha. Obě skupiny měly dokonce společné kontakty a známé.

Reklama

Výběr článků

Načítám