Hlavní obsah

Student dostal 7,5 roku za útok nožem z nešťastné lásky

Právo, hon
OSTRAVA

Za tři rány nožem, které z nešťastné lásky loni v létě zasadil své jednadvacetileté přítelkyni, má podle čtvrtečního verdiktu ostravského krajského soudu strávit stejně starý student Jan Kurník sedm a půl roku ve věznici s ostrahou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Místo studií na vysoké škole bude muset Jan Kurník své nejlepší roky trávit za zdmi věznice.

Článek

Útokem, který podle lékařů jen šťastnou shodou náhod neměl tragické následky, vyvrcholil vztah mezi oběma aktéry, který trval necelý rok. Zpočátku bylo soužití idylické, později ale přišly hádky, výhrůžky rozchodem a vzájemné výhrůžky sebepoškozením, které přešly dokonce v demonstrativní pokusy o sebevraždu.

Loni 5. srpna se Kurník při schůzce na autobusové zastávce v Ostravě-Porubě pokusil přimět Veroniku k obnovení vztahu. Když to odmítla, nečekaně na ní zaútočil a zasadil jí dvě rány do břicha. Když upadla na zem, ještě ji pořezal na krku. Poté ho vyrušila náhodná svědkyně, a tak z místa činu utekl. Za dvě hodiny se šel udat na policii.

„Podle znalců jen shodou náhod nedošlo k zasažení důležitých orgánů,“ řekl soudce Martin Kaňok. Zraněná dívka byla dva týdny hospitalizovaná v nemocnici, její stav se ale rychle zlepšil.

Jan Kurník byl původně obviněn jen z ublížení na zdraví, soud ale útok překvalifikoval na pokus o vraždu, a to hlavně proto, že nešlo o jedinou ránu, ale o tři přesně mířené útoky do břicha a na krk.

Vzhledem k výjimečným okolnostem a osobě obžalovaného, který má za sebou jeden ročník vysoké školy, mu soudce uložil trest hluboko pod dolní hranicí trestní sazby, která začíná na deseti letech. Kurník se proti verdiktu přesto odvolal - jeho obhájce trvá na podmíněném trestu.

„Nešlo o pokus vraždy, ale o ublížení na zdraví. Je to hraniční případ,“ řekl obhájce. Státní zástupkyně Brigita Bilíková v závěrečné řeči navrhovala uznat Kurníka vinným z těžkého ublížení na zdraví. Po vyhlášení rozsudku si nechala lhůtu pro případné odvolání.

„Hranice mezi pokusem o vraždu a ublížením na zdraví jsou někdy velmi jemné,“ řekla. Vzhledem k odvolání, které podal obžalovaný, se nyní bude muset případem zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám