Hlavní obsah

Slovenská bezdomovkyně unesla své syny z dětského domova do Čech

Právo, rav

V akutním ohrožení zdraví a dokonce i života jsou podle české policie dva malí chlapci ze Slovenska, které unesli jejich rodiče. Dvouletého Davida a teprve ročního Adriánka Kozmovy nevrátila v pondělí jejich matka Anna (40) zpět do dětského domova v Brezne na Slovensku a společně s domnělým otcem Miloslavem Košeckým (31) s nimi utekla do Česka.

Článek

Oba rodiče jsou ale bezdomovci, kteří se o děti nedokázali nikdy postarat. Chlapci prý už od narození vyrůstali na ulici a rodiče ani teď nemají ani korunu na to, aby jim zajistili alespoň základní stravu a hygienu.

Stopa končí v Českém Těšíně

„Naposledy jsme jejich stopu zachytili v úterý ráno v Českém Těšíně, kde jsme lokalizovali jejich mobilní telefon, z něhož rodiče volali. Od té doby nemáme žádné nové informace, ale předpokládáme, že se rodina pohybuje ve vlacích z místa na místo a přespává v nádražních budovách,“ popsala nynější situaci mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká.

Není podle ní vyloučeno, že rodiče míří i s dětmi do Prahy, kde zřejmě mají větší šanci získat různými způsoby nějaké prostředky.

„Žádáme veřejnost, aby především ve vlacích zvýšila svou pozornost a všimla si třeba podivného chování či zanedbaného oblečení čtyřčlenné rodiny, hlavně matky obou chlapců,“ vyzývá Kopecká s tím, že lidé mají volat jakékoli informace na linku 158.

Problémy i s babičkou a tetou

Rodiče obou chlapců se podle informací Práva pohybovali v komunitě bezdomovců delší dobu, a to i s oběma dětmi. Když ženě došlo, že je nemůže uživit, sama loni v září požádala o jejich umístění do dětského domova, kde je pak chodila navštěvovat.

Zájem pečovat o chlapečky navíc projevila jejich babička i teta, ale úřady u nich prý zjistily agresivní chování, takže žádné z nich děti nesvěřily.

Matka si Davida a Adriánka vyzvedla v pondělí dopoledne a večer je měla vrátit zpět do dětského domova. Jenže během návštěvy z kanceláře ústavu ukradla a pak zfalšovla potvrzení, že může s dětmi kdekoli cestovat.

Kopecká upozornila na to, že údajný biologický otec obou chlapců Košecký má navíc v ČR vroubek. Okresní soud v Benešově na něj totiž vydal kvůli blíže neupřesněnému deliktu zatykač.

Reklama

Výběr článků

Načítám