Hlavní obsah

Stíhaní znalci mohou dál používat úřední razítko

Právo, pab
PLZEŇ

Renomovaní soudní znalci Václav Sankot a Jan Otýs z Plzně, kteří jsou trestně stíhaní za to, že se zpronevěřili svému poslání, můžou klidně dál používat své úřední razítko. Oba jsou přitom obviněni z úmyslného zkreslování posudků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Přestože jim za trestný čin křivé výpovědi a nepravdivý znalecký posudek hrozí desetiletý trest, mohou dál vykonávat svoji funkci. Zakopaný pes je v zastaralém zákoně.

"Znalci, který je trestně stíhaný v souvislosti s výkonem své funkce, nelze činnost pozastavit. Umožňuje to až novela zákona o znalcích a tlumočnících, která se nyní projednává ve výborech Parlamentu a na kterou už čekáme pětatřicet let,“ řekl místopředseda Krajského soudu v Plzni Václav Roučka.  

Podle něho za současné legislativy může předseda soudu znalce odvolat z funkce a vyškrtnou ze seznamu pouze v případě pravomocného rozhodnutí soudu.

Policie: Zkreslili informace o nerostném bohatství

Sankot s Otýsem jsou podle policie podezřelí, že zkreslenými znaleckými posudky umožnili několika firmám podvodně navýšit základní kapitál v řádech stovek miliónů korun.  

Podle informací Práva obvinění znalci potvrzovali, že pozemky patřící firmám skrývají pohádkové nerostné bohatství, přičemž ve skutečnosti se  jednalo většinou o pozemky už z téměř vyčerpanými ložisky nebo zcela bezvýznamné.

Sankot je dokonce členem poradního orgánu předsedy Krajského soudu v Plzni Zdeňka Jaroše. Ten řekl, že o dalším setrvání  Sankota v řadách svých poradců rozhodne do konce týdne.  

Vedení soudu se se Sankotem dohodlo na tom, že pokud bude osloven jako znalec pro potřeby policejního vyšetřování či soudního řízení, první informaci, kterou dobrovolně podá, bude to, že je trestně stíhán. Nechá ověřit, zda to stranám sporu vadí či nikoliv. Mělo by se tím předejít tomu, aby byl jeho posudek u soudu zpochybněn právě kvůli jeho trestnímu stíhání.         

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám